Bokrecension: Gillis Bonde från Ham

Beräknad lästid: 2 minuter ⏳

Titel: Gillis Bonde från Ham (Farmer Giles of Ham)
Författare: J. R. R. Tolkien
Förlag: Gebers

Recension av 

Baksidestext:

På den tiden då jättarna trampade in på åkrarna och skövlade och då en och annan drake kunde konsten att spruta eld, bodde i byn Ham en bonde vid namn Gillis. Allt han önskade här i livet var att ha det bekvämt. Men ödet ville annorlunda.
Det hela började när den största och dummaste av jättarna tog sig för att klunsa omkring och skrämma slag på folk och fä. Än värre blev det när draken Chrysophylax damp ner i trakten och slukade får, kor och hästar.
Då föll det på Gillis lott att rädda landet från Jätten och Draken. Mycket motvilligt drog han ut på sitt befrielsetåg med sin hund och sin gamla märr och med svärdet Stjärnbite i slidan.

Gick förbi en bok av Tolkien på biblioteket här om veckan, som jag inte ens visste fanns men som givetvis fick följa med hem.

Det är en humoristisk berättad saga, skriven för barn, som gavs ut första gången 1949, och handlar om den motvillige dock listige bonden Gillis.
Boken är inte indelad i kapitel utan i stycken som är lite olika långa, men själva berättelsen sträcker sig över endast 100 sidor. Jag gillade humorn, som fick mig att skratta till ett flertal gånger, men jag uppfattade ibland översättningen som svårläst.

Jag älskade illustrationerna av Pauline Diane Baynes (som även illustrerat bl.a C. S. Lewis böcker om Narnia), som hade en typisk medeltidsprägel och tillförde såväl humor som värdighet till Gillis Bonde äventyr.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇