Bokrecension: Förvriden av Frida Edman

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Titel: Förvriden
Författare: Frida Edman
Förlag: Mörkersdottir

Baksidestext: Unga män och barn försvinner i de norrländska skogarna, en man hålls instängd av sin fru i källaren, ett äktenskap är på upphällningen och en flicka kommer tillbaka, en flicka som har blivit vuxen i sinnet och bär på hämnd i sitt bröst.

”Jag heter Donnie. Född av en jungfru, i jungfruns tecken. Det är snart min födelsedag men jag slutade fira den för fem år sedan. Det var något som hände på min tolfte födelsedag när jag blev man. Något dunkelt, som mina tankar inte vill berätta för mig. Det var något som hände men som jag inte känner till. Det var då jag slutade räkna.”


Omdöme: Jag är inte särskilt förtjust i baksidestextens andra del. När jag läser boken tycker jag inte att det är det är en bra text att klippa ut för den visar inte på något sätt Frida Edmans fantastiska språk. För språket är riktigt bra, hela boken igenom. Ibland till och med lite för bra, och det är när de olika karaktärerna får liknande röster. I Förvriden förs historien fram genom olika perspektivbyten. Vi får följa en rad olika människor som tar oss djupt in i människans – och skogens – hemligheter. Jag, som aldrig blir rädd av det jag läser, blir inte rädd nu heller. Men det är en kuslig känsla över boken, väldigt mörk. Allra bäst är det när den lilla flickan berättar om gamla sägner från förr. Och slutet – jag älskar det.

Det jag vill ge som kritik är att man har hunnit väldigt långt in i boken, nästan halvvägs, innan alla karaktärer har presenterats. Och då längtar jag redan tillbaka till en del av dem för att få veta vad som hände just dem och kanske inte själva storyn som bärs fram. Donnie är en karaktär jag hade väntat mig mer av, han tog så stor plats i början och jag hade gärna sett mer av honom.

Det här är bra skrivet. Det är en bra story. Fantastiskt språk, en målande miljö. Ett litet minus är att jag på en del ställen vill dra fram min lektörspenna och ändra (t.ex. den andra delen av baksidestexten), men det är egentligen bara småsaker.

Betyg: 8/10

Källa: https://bookiecookiez.wordpress.com/2011/09/09/forvriden-av-frida-edman/

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇