Bokrecension: Flyga drake

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Författare: Khaled Hosseini
Antal sidor: 352 st
Genre: Livsöde, vÀnskap

Amir och Hassan Ă€r oskiljaktiga, trots att Amir Ă€r rikemansson och Hassan hans tjĂ€nare. De tvĂ„ pojkarna vĂ€xer upp i ett fredligt Afghanistan och gör allt tillsammans – gĂ„r pĂ„ bio, lĂ€r sig cykla, klĂ€ttrar i trĂ€d

    Men en dag sviker Amir sin lojala vĂ€n Hassan, trots att Hassan alltid stĂ€ller upp för Amir och gör allt för honom. Allting förĂ€ndras, och nĂ€r Sovjetunionen invaderar Afghanistan Ă„r 1979 flyr Amir och hans pappa till USA.
    Amir anpassar sig snabbt i Kalifornien och lever ett tryggt och bra liv. Men nĂ€r talibanerna griper makten i Afghanistan mĂ„nga Ă„r senare förstĂ„r Amir att minnena av Hassan och hemlandet finns kvar, och det Ă€r nu eller aldrig som han mĂ„ste göra nĂ„got.

Jag kan inte skriva en tillrÀckligt bra recension till den hÀr boken, för den Àr sÄ fantastisk att man inte kan beskriva den med ord. Den Àr otroligt sorglig, man vill inte tÀnka pÄ att det mycket vÀl kan ha hÀnt nÄgot snarlikt i verkligheten. Men man tÀnker pÄ det ÀndÄ, för författaren Àr otroligt skicklig pÄ att berÀtta sÄ man tror att allting man lÀser Àr verkligt.
    Jag blir otroligt arg pĂ„ huvudpersonen, hur kan han göra sĂ„ mot Hassan? Hassan Ă€r vĂ€rldens bĂ€sta vĂ€n: han stĂ€ller alltid upp för Amir, i vĂ„tt och torrt. Varför kan Amir inte göra det samma för Hassan nĂ„gon gĂ„ng? Fast visst, han var tolv Ă„r och det var kanske inte sĂ„ lĂ€tt att ingripa. Men han kunde faktiskt pratat med Hassan, berĂ€ttat varför det blev som det blev.
    Men det Ă€r Ă€ndĂ„ svĂ„rt att inte tycka om huvudpersonen, i alla fall i andra halvan av boken. Fast jag blir Ă€ndĂ„ sĂ„ fruktansvĂ€rt arg pĂ„ honom.
    Hassan Ă€r nog min favoritkaraktĂ€r: han Ă€r sĂ„ fruktansvĂ€rt snĂ€ll! Jag skulle göra vĂ€ldigt mycket för en sĂ„dan kompis. Men han Ă€r nog nĂ€stan lite för snĂ€ll, han borde sĂ€ga ifrĂ„n lite mer.
    Jag vet inte vad jag tycker om Amirs Baba (pappa). I början verkar han jĂ€ttehemsk, Amir mĂ„ste kĂ€mpa för att fĂ„ hans kĂ€rlek. Men sedan blir det liksom annorlunda, lĂ€s sĂ„ fĂ„r ni veta hur!
    Åh, detta Ă€r en av de sorgligaste böcker jag lĂ€st. Jag vill bara grĂ„ta nĂ€r jag tĂ€nker pĂ„ vissa saker. Men den Ă€r ocksĂ„ sĂ„ otroligt tĂ€nkvĂ€rd, man mĂ„ste tĂ€nka igenom varje val man gör för man vet ju inte vad det fĂ„r för konsekvenser. I vissa fall kan ju konsekvenserna bli hur hemska och sorgliga som helst.
    Jag kan inte beskriva hur sorglig denna bok Ă€r. Eller hur bra. Eller hur tĂ€nkvĂ€rd. SĂ„ jag sĂ€ger bara: LĂ€s den! Ni mĂ„ste lĂ€sa den! Den personen som inte blir berörd av denna boken borde söka hjĂ€lp.
    ☻☻☻☻☻ – fem av fem smileysar.

InlÀgg senast uppdaterat: 16 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇