Bokrecension: Flickan på tavlan

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Flickan på tavlan ingår inte i en serie och kom faktiskt ut 2013, så den är bara ett år gammal. Författaren till den här nya boken heter Rebecka Åhlund och det här är hennes debutroman. Rebecka är 36 år och är född i Sverige. Hon jobbar som kritiker, frilansjournalist och författare.

Flickan på tavlan handlar om 12-åriga Ella som bor i stan och går på gymnastik. Hennes liv är helt normalt, utom kanske någon gymnastik-skada eller bråk med kompisarna. Men det förändras när hon springer på en pojke som är nyinflyttad och ska börja i 8:an. Han har en mamma som dricker men mamman lovar med flytten att hon ska starta ett nytt liv utan alkoholen, men det blir ingenting av med det. Medan Ellas mamma och pappa faller huvudstupa för ett litet torp på landet som Ella hatar. Nu kommer hela hennes liv att falla ihop! Hon kommer inte få gå på fredags-discona! Hon kommer inte få se på teve på helgerna och inte messa på telefonen! Katastrof! Men i torpet känner sig Ella iakttagen och märklig. Saker försvinner och en tavla krossas. Kanske, kanske har det någonting att göra med flickan som tittar från tavlan. Flickan ser på Ella vart hon än går och i boden har någon klottrat dit E.L.L! Kanske stod det för Ella…

Det är en läskig bok, som gör en väldigt rädd och man vill läsa mer och mer! Men jag kan inte låta bli att tycka boken var väldigt lik en annan bok som jag har läst. Den heter: Skuggan i väggen (rekommenderar den starkt!) och jag tyckte det blev en besvikelse, eftersom Skuggan i väggen var mycket bättre och mer spännande än den här boken.

Språket i boken var enkelt att förstå.

Karaktärerna i boken tycker jag var bra beskrivna och jag tyckte om Ella, men jag uppfattade henne som lite känslolös. Hon blev nästan aldrig rädd och jag kunde inte riktigt relatera en sådan “orädd” person i verkligheten. Ibland tyckte jag även att man kunde genomskåda hur någonting skulle hända och det fick karaktärerna att framstås som lite “trögtänkta.” 

Miljön i boken utspelade sig i stan och ute på landet vilket gjorde att bokens miljö ombyttes. Det var någonting som jag gillade! Jag tycker att författaren kunde förklara miljön bra utan att det blev tråkigt.

Sammanfattat tycker jag boken var sådär, den får 7 av 10 stjärnor från mig. Jag skulle rekommendera den till 11 år och uppåt. Jag tyckte själv att slutet var läskigt och bra. Det är en bok jag gärna skulle vilja läsa en uppföljare till! Boken är 144 sidor och det är ett ganska stort typsnittt

Inlägg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇