Bokrecension: Fjällgraven

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Titel: “Fjällgraven”
Författare: Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt
Format: Inbunden
Antal sidor: 425
Förlag: Norstedts
Copyrightår: 2012
Serie: Sebastian Bergman #3

Baksidetext:

Höst. Två kvinnor vandrar i Jämtlandstriangeln. En av dem halkar illa och gör en makaber upptäckt: en skeletthand sticker upp ur marken. Polisen är snart på plats och hittar sex lik nedgrävda, två av dem barn. Riksmordkommissionen kallas in. De lyckas snart identifiera två av de vuxna kropparna, men de övriga fyra, en familj, kommer de ingenstans med, trots att allt tyder på att de hamnat i graven samtidigt.Det finns mycket i historien som inte stämmer och utredningen riskerar att gå i stå. Samtidigt undersöker en tv-journalist en så kallad asylavvikelse, två afghanska flyktingar som enligt myndigheterna gick under jorden sommaren 2003. Tydligen har Säpo varit inblandad i utredningen och hemligstämplat den med hänsyn till rikets säkerhet.

Omdöme:

Efter två fullständiga fullträffar med “Det fördolda” och “Lärjungen” har Hjorth & Rosenfeldt hamnat högt upp på min lista över skickliga författare. Tyvärr visade sig “Fjällgraven” bli en besvikelse. Boken håller långt ifrån samma kvalitet som seriens tidigare böcker, och mina högt ställda förväntningar grusas tidigt. Storyn är för rörig och för komplicerad, och det är svårt att hänga med i händelseförloppet, trots att tempot inte är särskilt högt, utan snarare ovanligt segt för att vara Hjort & Rosenfeldt. Intrigen känns dessutom splittrad, troligen på grund av de många karaktärer som gör entré i handlingen för att snart försvinna igen, och framför allt är det alltför många frågor som saknar svar när boken är utläst.Bokens styrka är dock de karaktärer som utgör i Riksmordskommissionen. Vid det här laget har man lärt känna dem och de känns alla trovärdiga. Dessutom gillar jag att författarduon valt att spinna vidare på händelser i de många huvudpersonernas privatliv som funnits med i tidigare böcker. Slutet ger dessutom löfte om en fjärde bok, och den ser jag i så fall mycket fram emot att läsa, med hopp om att den kommer vara lika skickligt skriven som “Fjällgraven”:s båda föregångar.  

Mitt betyg: 3/5

Inlägg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇