Bokrecension: Fallet med de försvunna glasverandorna

Beräknad lästid: 2 minuter ⏳

Titel: Glashus

Författare: Val McDermid

Antal sidor: 220

Genre: Deckare

Läst språk: Svenska

Kate Brannigan är privatdetektiv i Manchester och ena halvan av säkerhetsföretaget Mortensen and Brannigan. Glashus börjar med att en byggare dyker upp och berättar en förvirrande historia om glasverandor som försvunnit och att banken plötsligt nekar honom lån. Banken vägrar att diskutera varför och hänvisar till sekretessen.

Parallellt med det första fallet får Kate dessutom hjälpa sin väninna vars handpenning helt försvunnit i tomma intet och varan i sig visar sig vara såld till någon annan. Kate griper sig an sina fall med osviklig ambition och det visar sig bli betydligt våldsammare än hon kunnat ana,

McDermids huvudperson är lika charmigt ironisk som någonsin förr och både hon och det övriga persongalleriet känns äkta och tydliga i sina roller. De märkliga, omotiverade personlighetsförändringar jag nyligen stött på i mina senast recenserade böcker lyser här med sin frånvaro. McDermid är en alldeles för skicklig författare för att gå i den fällan.

Däremot räcker inte Kates ironiska, humoristiska ton helt igenom hela boken. Upplösningen på fallen är hyfsat ekonomiskt avancerade och jag märker att mitt genomförkylda, humanistiska sinne inte riktigt hänger med i turerna. Kanske är det mitt eget fel (och inte McDermids) men det irriterar mig likafullt.

Inlägg senast uppdaterat: 14 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇