Bokrecension: En död ängel av Åsa Schwarz

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Titel: En död ängel
Författare: Åsa Schwarz
Förlag: Telegram bokförlag

Inlägg skrivet av Hanif

Det här är Åsas fjärde bok, jag träffade henne på Eurocon 2011 och följer henne på Facebook. En död ängel är den andra boken i en serie om karaktären Nova, en ung tuff tjej som är Greenpeaceaktivist. Den första boken om Nova heter Nefilim och Åsa lovar att det ska blir två böcker till om denna karaktär, alltså blir det totalt en tetralogi. Boken är en sorts blandning av deckare och fantasy, blandat med IT och beskrivningar om Stockholm. I den här boken åker Nova dessutom utomlands, hon åker för att bygga en ark på berget Ararat med Greeenpeace, byggandet är en symbol för att människorna kanske skapar en ny syndaflod genom att inte stoppa växthuseffekten.

Berget Ararat ligger i Turkiet, men tillhörde tidigare Armenien. Staden Jerevan i Armenien sägs vara den stad Noa grundade, han slog sig ner där efter att ha vandrat ner för berget där arken strandat enligt Bibeln. Åsa skriver själv i boken i efterordet att hon åkte dit och miljöbeskrivningarna är fantastiska, det är intressant, lanskapet skiftar mellan de gamla sovjethusen, bondgårdarna och ruinerna. Hon beskriver också slitningarna mellan folken, om turkarna som beskriver armenierna som förövare och sig själva som offer och tvärtom – hur det armeniska folkmordet som utförts av turkarna förnekas. Ett tag vill jag åka dit, men när hon beskiver den hemska gränsövergången vet jag inte längre.

Spoilervarning – läs inte detta sista om du inte läst Nefilim än … Nu har jag läst alla Åsas böcker och hon använder bibliska och andra religiösa texter och dess tankegods i sina böcker i en modern tappning. Att fallna änglar blandat sig med jordens kvinnor och skapat avkommor (nefilim) är ett tema i den här serien om Nova som ger fantastiska fantasyinslag. Att de dessutom oroar sig för en ny syndaflod kan man ju förstå. Att Greenpeace blir ett forum för dessa att påverka människorna är kanske lite mer otippat, men hey, God works in mysterious ways … Boken får åtta kakor av tio. Den här boken var snäppet bättre än Nefilim tycker jag, så jag väntar med spänning på uppföljarna. Men innan vi får veta mer om vad som händer Nova kommer Åsa att komma ut med en bok emellan, en skräckhistoria om en helt ny karaktär. En död ängel är också recenserad här på 1MiljonBoktips tidigare av .

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇