Bokrecension: En av de tolv av Agneta Sjödin

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Titel: En av de tolv
Författare: Agneta Sjödin
Förlag: Bazar förlag

Inlägg skrivet av Hanif.

Det här är Agneta Sjödins tredje bok, de två tidigare heter Vändpunkter och En kvinnas resa. Efter det har hon skrivit tre böcker till: Ett ljus i mörkret, Flickan från paradiset och En kvinnas hjärta. I hennes första roman, En kvinnas resa, vandrar huvudpersonen Maria den 80 mil långa pilgrimsleden El Camino från Frankrike till staden Santiago de Compostela i Spanien. Agneta Sjödin har också gått samma väg och det var en både yttre och inre resa för att finna frid. Där fick hon veta en hel del om Jakob, vars ben det är som är de reliker som ligger begravda i kyrkan som är målet för pilgrimsvandringen. Det har inspirerat till den här boken.

Den här boken handlar alltså om Jakob, en av Jesus tolv lärjungar. Det är en ganska fri tolkning av Jakobs liv, men med inspiration från Bibeln såklart. Jakob växer upp som fiskarson vid Gennesarets sjö och redan som barn känner han att han hör ihop med Sara och att de två, när de blir vuxna, ska gifta sig. Sara dör emellertid och Jakob vänder sig bort från Gud i sin sorg och undrar varför Gud vill straffa honom.

Men så träffar han Jesus, som står i skimrande ljus framför honom en dag. Och Jakob lär sig känna kärlek igen, den för människorna. Han och hans bror följer Jesus och de blir tolv bröder som delar allt. Jakob ser Jesus utföra mirakel och efter Jesu död och uppståndelse blir det hans lott att fara ut i världen för att sprida Guds ord.

I boken vandrar Jakob runt i Spanien och försöker lära ut kunskapen om Guds kärlek och ljus till de han möter. Han möter Ana, kvinnan som har sett honom och änglarna i sina drömmar, som hjälper honom att följa sitt öde. Den ”parallellhistorien” är en stillsam, eftertänksam historia – och alla de dramatiska händelserna (i texten ovan) berättas som tillbakablickar. Det gör att boken är en lugn, långsam skildring och boken upplevs inte alls som så händelserik som man kan tro.

Boken är skriven i en väldigt mild, nästan naiv ton och det i kombination med att Jakobs tolkning av Jesus ord är lite åt ”new age”-hållet gör att de känns lite flummigt ibland. Men det är en fin skildring som inger hopp om mänskligheten och är man stressad är det här den rätta boken – man är lugn som en filbunke efter bara några kapitel. Mysig läsning som är en lisa för sargade själar, helt enkelt.

I slutet av boken får man följa med Jakob när han predikar. Och det han berättar är naturligtvis det som står skrivet i Jakobsbrevet i Nya testamentet. Det är intressant att författaren har fått de sidorna i Bibeln att kännas moderna och aktuella. En av de tolv får sju kakor.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇