Bokrecension: Emma Cline: Flickorna

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Bokens titel: Flickorna
Författare: Emma Cline
Originalets titel: The Girls
ÖversĂ€ttare: Erik MacQueen
Förlag & Är: Natur Kultur AllmÀnlitteratur 2016
Antal sidor: 330
Finns hos: Bokus, Adlibris, Akademibokhandeln, Dito, CDON
LĂ€st format: E-bok
GoodReads medelbetyg: 3.53
Boktipset förvÀntade betyg: 3.9
Betyg: 3.5

Handling
Boken handlar om Evie Boyd som förtrollas av en grupp vilda flickor i parken i Californien, av deras frihet och djÀrvhet. DÄ hon sedan trÀffar Suzanne och fÄr följa med till ranchen dÀr de bor dras med i en slags kult som styrs av den karismatiske Russel. Evie Àr bara fjorton Är, rastlös, otÄlig och ledsen efter sina förÀldrars skilsmÀssa dÄ hon sommaren 1969 lÀr kÀnna flickorna, som gör vadsomhelst för Russel, och hon inser för sent att nÄgot fasansfullt Àr pÄvÀg att hÀnda.

Romanen bygger pÄ historien om Charles Manson och morden som begicks pÄ hans order i slutet av 60-talet av kvinnor i hans följe.

Recension

Boken beskriver livet som tonÄring, och de vÄldsamma kÀnslor som kan förekomma under den tiden, riktigt bra. Och Àven om Evie inte Àr det minsta lik mig sjÀlv som tonÄring sÄ finns det en hög igenkÀnningsfaktor i berÀttelsen om henne i början av boken.

Sedan förÀndras handlingen dÄ hon kommer i kontakt med de vilda flickorna och Russel som hÄller till utanför San Francisco. En blandning av makt, sexualitet, mörker och underlÀgsenhet gör boken till intressant lÀsning. Evies vilja att vara sedd och Àlskad, att höra till leder henne till gruppen av mÀnniskor hon borde ha hÄllit sig ifrÄn. Hon ser vad hon vill se, för att förÀndra den trista vardagen och jaga ivÀg hennes ensamhet, och ignorerar fullstÀndigt de tydliga tecknen av den fattiga, fula och smutsiga verkligheten. Hennes sÄrbarhet av att vara ensam blandat med nyfikenheten pÄ det som Àr annorlunda och lite farligt fÄr henne att göra fel beslut, hon dras till det otillÄtna. Unga flickors utsatthet framkommer pÄ ett tydligt sÀtt i flera sammanhang i boken.

SjÀlva innehÄllet i boken Àr ganska typiskt för mÄnga olika sekter skulle jag tro, men den Àr vÀlskriven och man fÄr en realistisk kÀnsla av bÄde de upproriska kÀnslosvÀngningarna hos en tonÄring och den blinda dyrkan hon kÀnner för nÄgra av de andra i gruppen hon börjar hÀnga med.

Boken var bÄde obehaglig, bra och spÀnnande. Man fÄr lite kÀnslan av att man inte vill veta, men mÄste lÀsa vidare. Som en olycksplats eller lÀskig film, man kan liksom inte lÄta bli att titta trots att man egentligen inte törs.

E-bok, Emma Cline, USA, e-bok

InlÀgg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇