Bokrecension: Efterskalv

BerĂ€knad lĂ€stid: 2 minuter ⏳

Efterskalv Àr Nadia Owusus debutroman. Den gÄr utanför genrekonventionerna. Författaren Àr född i Etiopien av en armenisk mor och en far frÄn Ghana. UppvÀxten Àr klingflackande, dÄ fadern blir stationerad pÄ olika hÄll runt om i vÀrlden genom sitt arbete i en FN-organisation. Modern finns inte med i bilden lÀngre. SÄ dör fadern nÀr Nadia Àr 14 Är och det blir hennes styvmor som uppfostrar henne. Men styvmodern och Nadia har aldrig dragit jÀmnt sedan den dagen dÄ fadern presenterade de bÄda för varandra, nÀr Nadia var 5 Är. vid 18 Ärs Älder flyttar Nadia till USA för att plugga pÄ universitetet, men det blir kÀmpigt dÄ hon mÄste ha 2 jobb för att klara av studieavgifterna. 

Men det gĂ„r Ă€ndĂ„ bra för Nadia, tills den dagen allt brister. I en blĂ„ gungstol i Brooklyn lĂ€gger Nadia pĂ„ nytt sitt livspussel och ser var, hur och varför jordbĂ€vningen Ă€gde rum. Hon upplever ett efterskalv. SprĂ„ket Ă€r mĂ„leriskt tycker jag, en njutning att lĂ€sa. KaraktĂ€rerna beskrivs pĂ„ ett knivskarpt om Ă€n ömsint sĂ€tt. Vi fĂ„r möta inte bara Nadia och hennes familj, utan ges Ă€ven en bild av vĂ€rldspolitik, klass och kolonialism. Detta Ă€r Nirstedt förlags sista titel under utgivningsĂ„ret 2021. En lysande avslutning!

InlÀgg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇