Bokrecension: Det keltiska korset

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Titel: Det keltiska korset
Författare: Karin Carlsson
FramstĂ€lld pĂ„ www.vulkan.se

Bloggrecenserad av

Baksidestext:

”En ljummen junimorgon hittas konfirmanden Martin Eklund brutalt mördad i Lyngaskogen, strax utanför Halmstad. Kroppen Ă€r svĂ„rt misshandlad och hans bröst Ă€r brĂ€nnmĂ€rkt med en symbol, som förbryllar polisen. Kriminalinspektör Kajsa Johannesson fĂ„r i uppdrag att leda förundersökningen, som inte bara har ett knepigt fall att lösa. Utredningsgruppen brottas med samarbetsproblem dĂ€r Kajsas stĂ€ndiga hatobjekt Roger “Dasset” Lejontass ingĂ„r. Kajsas och Dassets samarbetssvĂ„righeter avspeglar sig i arbetet och utredning stĂ„r och stampar. SpĂ„ren börjar och slutar i Lyngaskogen och det enda polisen har att gĂ„ pĂ„ Ă€r en symbol. En vecka senare faller nĂ€sta offer.”

Halmstad Ă€r alltsĂ„ skĂ„deplats för denna debutroman i deckargenren. Det keltiska korset bygger pĂ„ en intressant intrig och jag tycker att andra halvan av boken Ă€r riktigt fĂ€ngslande. Jag fĂ„r intrycket att författaren lagt ner stor anstrĂ€ngning pĂ„ att sĂ€tta sig in i polisarbete och pĂ„ att sy ihop en spĂ€nnande historia. DĂ€rför Ă€r det trĂ„kigt att denna anstrĂ€ngning inte nĂ„r Ă€nda in i mĂ„l för min del. Jag tycker att manuset hade behövt mer bearbetning innan det gick i tryck. Det finns en hel del brister i trovĂ€rdighet och gestaltning, vĂ„ld skildras onödigt grymt, flera av karaktĂ€rerna Ă€r överdrivna och stereotypa, det saknas undertext och sprĂ„ket Ă€r fyllt av upprepningar. Ofta kĂ€nner jag mig ”skriven pĂ„ nĂ€san” pĂ„ grund av all övertydlighet.

PÄ pluskontot ligger framförallt en styrka i miljöskildringar. Den som gillar vardagsrealism har utsikter att uppskatta de delar av boken som följer huvudkaraktÀren. SjÀlv tycker jag att de bakÄtblickande partierna har en helt annan nerv Àn övriga delar av texten och dÀr blir jag som lÀsare lÀttare indragen i historien. Andra halvan av boken lyfter rejÀlt i jÀmförelse med den första.

Jag önskar att jag kunde ge Det keltiska korset fler kakor, men tyvÀrr drar de skrivtekniska svagheterna ner betyget till 3,5 cookizar.

/

KĂ€lla: https://bookiecookiez.wordpress.com/2011/12/09/det-keltiska-korset/

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇