Bokrecension: Den förlorade staden

Beräknad lästid: 5 minuter ⏳

God dagens!

Nu, äntligen, är jag färdig med nästa bok. Det tog sin lilla tid, hehe 🙂

Men jag har ju skrivit några gånger att boken var så förbannat seg så jag orkade inte ens läsa den. Har ju varierat med en annan bok också. Vilken bok det var tänker jag dock inte erkänna. Haha 😉

Hur som helst. Denna gången var det ju “Den förlorade staden” av Clive Cussler som fick läggas till samlingen.

Jag tänkte skriva vad boken handlar om. Men det skulle bli ett virrvarr av namn, händelser, platser, yrken, årtal och även en genomgång i kretslopp och biologi. Så jag skriver helt enkelt av det som står på baksidan:

“Ett enzym som skulle kunna användas till att förlänga människans livslängd dramatiskt har hittats på flera hundra meters djup i norra Atlanten, i ett område som kallas Den förlorade staden. Men varför mördas alla som försöker fånga det? Varför försvinner personal från ett grekiskt laboratorium en efter en? Och vad har detta för samband med den kropp som hittats i en glaciär i Alperna? För Kurt Austin och Joe Zavala som arbetar för NUMA, Nationella byrån för Undervattens och MarinArbeten, står det snart klart att de har ett uppdrag framför sig som är större än de kan ana – faktum är att det kommer bli deras största utmaning nånsin.”

Alltså en bok som är som skapt för Märtha! Konspirationer, mörklagda hemligheter, äventyr, stora avslöjanden. Ja, you name it! Men det första jag märkte när jag började läsa den här boken var att den var väldigt.. svårläst. Jag har fortfarande inte riktigt fått kläm på vad alla jobbade med. Några jobbade för NUMA, andra var antikdeckar (typ), och en tredje grupp var labbråttor. Så därför blev det som så att jag slutade läsa.. Det blev helt enkelt för krångligt för mig. Och efter 100 sidor hade det fortfarande inte börjat handla om det där livsförlängande enzymet. Men nu för några dar sen tog jag upp läsandet igen och gav den en chans.. efter 150 sidor kom vi äntligen till enzymet och historien där bakom. Då blev den genast mer intressant. Jorden höll på att gå under av förökande muterade alger. Och enzymet hade provats på människor som i sin tur också muterades och förvandlades till blodtörstiga rödögda bestar med människors intellekt. Mer intressant blev det när de lyckades ha död på en sån här best och fick se att den människan hade fötts på 1800-talet och alltså varit fast som best i över 100 år. SMASKIGT!

Men faktum kvarstår… För en som fick IG i Kretslott, ekologi, Växt -& djurliv och mikrobiologi och genetik, så vart det en hel jävla massa svårförstådda meningar. Typ den här:

“Enzymernas molekylära sammansättning förändrades under raffineringsprocessen, när de skiljdes från mikroorganismerna för att användas i elixiret. Förändringen kom att införlivas med algernas genetiska uppbyggnad och utlöste mutationen.”

(Clive Cussler)
Hmm.. Jag förstod “Och, med, alger, för..” haha.. 😉 Njae, jag kanske inte riktigt var tillräckligt påläst för vissa saker som förklarades i boken. Men den var faktiskt ändå väldigt bra.

Så för historien får den en femma. Men för berättandet av historien får den en trea… Så hur ska vi kompromissa ihop det då?

I min book of fame får den nog.. 3.5. Bra, men inte extraordinär. Jag kommer nog dock ge herr Clive Cussler en chans till. Han skriver ju trots allt om väldigt spännande saker som jag gillar! Men innan dess ska vi övergå till en helt annan bok.. 🙂

På återseende!

Inlägg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇