Bokrecension: Den andra sömnen

Beräknad lästid: 2 minuter ⏳

Robert Harris är en väl etablerad författare som jag läst några böcker av. Full med action är han inte, men hans böcker är väldigt bra på att lyfta fram en individs alla sidor, romanerna är lågintensiva draman som fängslar en.

Jag har nu läst Harris senaste bok, Den andra sömnen (Bookmark förlag, 2020). Året är 1468 och den unge prästen Christopher Fairfax anländer till en liten by för att ombesörja begravningen av byns kyrkoherde sen 30 år. Mitt i detta arbete så hittar Fairfax en mängd antika föremål i kyrkoherdens arbetsrum, samtidigt som det upptäcks att kyrkoböckerna är försvunna. En del menar också att olyckan som kyrkoherden råkade ut för inte alls var en olycka. Fairfax finner sig vara mitt i ett mysterium som ifrågasätter hans tro, hans världsuppfattning och allt annat han tror på.

Det Harris gör i den här boken är att ge ett annorlunda perspektiv på vår civilisation, vår vetenskapssyn och vår uppfattning av hur kristendomen påverkat vår världsbild. Han gör det väldigt bra, som vanligt, men jag tycker att slutet på historien kommer hastigt på, som en klumpig kyss; överraskande och inte särskilt angenäm. Men fram tills dess är det en underbart träffsäker berättelse och världsbygget är riktigt bra gjort. Ja, allt är bra så därför kom slutet som ett väldigt antiklimax.

Inlägg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇