Bokrecension: Cthulhu vaknar & Vid vansinnets berg

BerĂ€knad lĂ€stid: 2 minuter ⏳

Cthulhu vaknar av H P Lovecraft. Vi befinner oss i Boston. Året Ă€r 1926 och Francis Thursen gĂ„r igenom nĂ„gra dokument efter sin morfars bror. Den gamle mannen dog nyligen under nĂ„got mystiska omstĂ€ndigheter och Francis upptĂ€cker en fasansfull sanning bland de kvarlĂ€mnade dokumenten. Det handlar om mĂ€nniskans ursprung, okulta ritualer, onĂ€mnbar ondska och urĂ„ldrig visdom.

Vid vansinnets berg av H P Lovecraft. En expedition till Antarktis förbereds och man Àr stora förhoppnigar. Resan dit Àr trapatsrik, men expeditionens medlemmar kommer fram oskadda efter mÄnader pÄ havet. Nu börjar förberedelserna för att bygga baslÀger och andra mer tillfÀlliga lÀger. Forskarna har stÀllt in sig pÄ att stanna pÄ den frusna kontinenten i nÄgra mÄnader och de Àr vÀl förbereda för detta. I början verkar det vetenskapliga arbetet flyta pÄ och de samlar in mÄnga prover. Men lyckan Àr pÄ vÀg att vÀnda. Forskarna snubblar över en mörk hemlighet som ruvar under isen och som inte Àr menad att mÀnniskan skall kÀnna till.

Lovecraft Ă€r en klassiker inom skrĂ€cklitteraturen och nĂ€r man lĂ€ser honom sĂ„ mĂ€rker man hur nutida skrĂ€ckförfattare har pĂ„verkats av honom, för att inte sĂ€ga filmproducenter. Hans stil Ă€r olik vad jag eljest Ă€r van vid; den Ă€r mycket vetenskapligt intrĂ€ngande, men jag tror att författaren vill göra sin berĂ€ttelse mer autentsik och verklighetstrogen.  I de utgĂ„vor som jag har lĂ€st – det gĂ€ller bĂ€gge titlarna – sĂ„ har det varit fantastiska bilder gjorda av Francois Baranger och dessa har varit otroligt vackra och vĂ€lgjorda. Ett mycket bra komplement till sjĂ€lva berĂ€ttelsen.

InlÀgg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇