Bokrecension: Corporate Bullshit : om språket mitt i city av Lars Melin

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Titel: Corporate Bullshit : om språket mitt i city
Författare: Lars Melin
Förlag: Svenska förlaget

Inlägg skrivet av Hanif

Det här är en humoristisk liten bok om ord och uttryck som man slänger sig med i företagsledningar och i andra samhällstoppar. Läsaren lär sig hur man ska smälta in på Norrmalmstorg i Stockholm bland banker och börsmäklare och hur man skiljer på vi och dem. De är dem som inte är insatta. De som inte har saker i pipeline, inte har som knäckfråga att fram åtgärdspaket, har helikoptervy och måste komma till skott, jobbar glocalt och har ett bra tänk som leder till att man måste peka med hela handen och sätta ner foten.

Det är kul att läsa och författaren ger en liten guidning i att förstå sig på ekonomiska termer. Är man osäker på vad det betyder när nedgången ökar, nedgången minskar eller vad tilltagande stabilisering är så har han ritat kurvor så att man ser klart och tydligt vad som menas. Aktiekurser kan springa, hoppa och klättra eller lunka på eller sloka eller i värsta fall rasa.

Ett kapitel ägnas åt moderna ordspråk som används, som till exempel ”Less is more”, ”Man ska inte lägga alla ägg i samma korg”, ”Fake it till you make it”, ”Cash is king” och ”Shop till you drop”! Två viktiga förkortningar är intressanta, SWOP och ZOPA. ZOPA är man förhandlar i business och betyder zone of potential agreement, alltså inom vilket område köparen och säljaren kan nå varandra och komma överens om ett pris. SWOT är ett sätt att få klart för sig läget genom att tänka igenom orden strengths, weaknesses, opportunities and threats.

Lars Melin går också igenom lite om retorik och om hur VDar brukar kommunicera, lite om säljsnack och slogans. Jag fick lära mig ordet allusion som betyder att man egentligen syftar på något annat som till exempel ”Digitally Yours” (Sincerely Yours). Ett till nytt ord i mitt ordförråd är abbrevitainment, dvs. när man har roligt med förkortningar. Ett exempel i boken är när Stockholms universitets studentkårs idrottsutskott kallar sig SUSIDUS. I boken finns också ett roligt floskelbingo där man kan generera intressanta meningar som: ”I ett case som detta tar vi sikte på att humankapitalet måste prioriteras med fokus på ett win-winscenario.”

Författaren påpekar att det går mode i sådana här ord och att man måste vara på hugget för att hänga med i de senaste termerna för att verka rätt. Men jag tycker ändå att boken som har några år på nacken (2004 – det finns en senare uppdaterad upplaga) känns förvånansvärt aktuell. Visst hör vi dess ord rätt ofta i media och olika debatter? Boken får sju kundorienterade kakor eftersom författaren kunde leverera i skarpt läge och lyckades koka ner ämnet corporate bullshit till underhållning som kan ge läsare en god utvecklingspotential för framtida behov. Lars Melin har också skrivit boken Litterära laborationer som finns recenserad på bloggen här.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇