Bokrecension: Catherine Ryan Hyde – Pay it Forward

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

VÄr vÀrld förÀndrad till det bÀttre pÄ grund av en pojkes till synes naiva tro pÄ mÀnskligheten.

Allt börjar med en skoluppgift: Kom pĂ„ ett sĂ€tt att förĂ€ndra vĂ€rlden och gör det! Trevor McKinney bestĂ€mmer sig för att göra goda gĂ€rningar för tre personer, men istĂ€llet för att tacka honom och göra nĂ„got gott tillbaka ska de “skicka vidare” och göra nĂ„got gott för tre andra personer. Han hade alla emot sig för vem skulle skulle skicka vidare? Ingen, vare sig Trevor sjĂ€lv, hans lĂ€rare eller hans mamma kunde förestĂ€lla sig hur lĂ„ngt det hĂ€r skolprojektet skulle komma att strĂ€cka sig.

En gripande bok, minst sagt. Jag hade höga förvĂ€ntningar nĂ€r jag började lĂ€sa och jag tycker mig inte ha blivit besviken. I Pay it Forward blandas huvudberĂ€ttelsen med utdrag ur tidningsartiklar, intervjuer och utdrag ur Trevors dagbok, allt för att beskriva hĂ€ndelseförloppet ur flera vinklar. Syftet Ă€r att gĂ„ tillbaka i tiden för att se hur allt började och följa utvecklingen.

Trevor Ă€r en ung kille pĂ„ tolv Ă„r vid bokens början. Han bor tillsammans med sin mamma Arlene, före detta alkoholist som kĂ€mpar för att hĂ„lla sig borta frĂ„n drickandet och att kunna leva ett drĂ€gligt liv tillsammans med sin son. LĂ€gg sedan till Reuben, en mörkhyad sargad veteran frĂ„n Vietnam-kriget som flyttar till den lilla staden för att trĂ€da in i en lĂ€rartjĂ€nst. Dessa tre utgör grunden för ett mycket intressant persongalleri.

Men jag antar att det “stora” med Pay it Forward Ă€r budskapet. Att det gĂ„r att göra en skillnad i det hĂ€r samhĂ€llet. Det som krĂ€vs Ă€r lite tro. Tro pĂ„ att mĂ€nniskan faktiskt inte Ă€r helt igenom ond utan att det finns nĂ„got gott i oss alla. Och att alla kan göra en skillnad, vilket Trevor Ă€r ett stjĂ€rnexempel pĂ„. Man kan dock inte lĂ„ta bli att undra: Kan det som boken berĂ€ttar om hĂ€nda oss? Fast det kanske Ă€r hela tanken? Att fĂ„ folk att tĂ€nka till. Jag kĂ€nner dock att jag stĂ„r bland de skeptiska, jag har lite svĂ„rt att se den verklighet som mĂ„las upp i Pay it Forward dĂ€r folk helt utan vidare ger bort sina splitternya bilar och dyrbara Ă€godelar för att “skicka vidare”. FörlĂ„t, men jag har lite svĂ„rt att se det. Även om jag vĂ€ldigt gĂ€rna vill tro att det skulle kunna hĂ€nda.

En glad överraskning boken bjöd pĂ„ var de olika synvinklarna som kom fram. I de allra flesta böcker följer man en huvudperson genom berĂ€ttelsen som antingen Ă€r skriven i första- eller tredjeperson. I Pay it Forward fĂ„r man genom tredjepersonsberĂ€ttande följa, framförallt Arlene och Ruben, men ocksĂ„ andra personer som Ă€r viktiga för handlingen. Det kĂ€ndes sĂ„ befriande (konstigt uttryckt, men det var sĂ„ det kĂ€ndes). Jag har aldrig tĂ€nkt att man kunde skriva pĂ„ det sĂ€ttet, men det gĂ„r tydligen och jag tyckte att det fungerade riktigt bra.

NÄgot jag dock störde mig pÄ i lÀsningen var de hopp och glapp som kom ibland. Mellan vissa kapitel och stycken kunde det gÄ dagar och ibland upp till flera veckor, vilket var vÀldigt irriterande. Jag tycker om att fÄ vara med hela vÀgen, men jag kan förstÄ om det var svÄrt att fÄ till det i det hÀr fallet. Boken bestÄr ju som sagt av en hel massa dokumentation av vad som hÀnde varvat med huvudberÀttelsen. Jag tyckte att glappen störde, men i det stora hela hade det mindre betydelse.

Som avslutning: Pay it Forward Ă€r en helt klart lĂ€svĂ€rd bok med ett bra budskap. En fascinerande berĂ€ttelse om hur nĂ„got vĂ€ldigt litet blir nĂ„got extremt stort. Den ger en vilja att bĂ€ttra sig och göra nĂ„got för att förĂ€ndra vĂ€rlden och visar att det egentligen borde vara möjligt.

InlÀgg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇