Bokrecension: Bortom världen utanför

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

Titel: Bortom världen utanför
Författare: Hedvig Andersson
Förlag: Bonnier Carlsen

Det börjar med en flicka i en jordkällare. Hon är naken, det är mörkt och kallt, men det har alltid varit så. Hon lever där och andas ut sina dagar i mörkret, minut för minut, timme för timme. Ibland kommer en kvinna med mat. Det händer inte så ofta, men tillräckligt ofta för att hålla henne vid liv. Någon gång ibland kommer kvinnan och badar henne. Det tycker flickan om.

Precis när jag trodde att jag skulle tröttna på det här, när jag började undrade om jag verkligen orkade med en hel berättelse om en flicka instängd i en jordkällare, så ändrade berättelsen karaktär. Och därefter kan jag inte berätta mer om handlingen utan att avslöja för mycket om boken.

Bortom världen utanför är en berättelse om hur en människas val och enda möjlighet till överlevnad kan vara precis det motsatta för en annan. Att val (eller ickeval) alltid har en orsak, och hur det alltid finns mer bakom människor än vad ögat kan se. Det är en otäck berättelse, men viktig och läsvärd. Det finns vissa orimligheter, men jag är beredd att bortse från dem för att låta resten av berättelsen få tala. Det är en bok som ger läsaren nya insikter allt eftersom berättelsen fortgår, och den har stannat med mig långt efter att jag läste ut den sista meningen. Bortom världen utanför lämnade mig med en känsla av hopp, av frihet, av oro, av förfäran och av undran, men framför allt med en liten smula större förståelse. Boken är liten och ganska kort, men det vägs upp av storheten i dess budskap: det är bara du som kan finna din egen väg.

En bok för unga vuxna (ca 15 år och uppåt), men också en bok som kan skänka insikter till många vuxna.

Liselotte (Alwilda) Hasselskog

Källa: https://bookiecookiez.wordpress.com/2011/10/11/bortom-varlden-utanfor/

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇