Bokrecension: Borde vara död – trilogin

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Pål Eggert arbetar som socialarbetare i Göteborg, men har även skrivit några romaner. Jag har läst hans Borde vara död – trilogi som består av delarna Borde vara död, Dödfödd och Döda platser.  Sebastian arbetar på ett boende för hemlösa och missbrukare. När det kommer en ny boende dit, kommer saker och ting att förändras för alltid, för Isa är inte vilken som helst. Hon har en svans av nakna kotor och hon livnär sig på svaga människors ångest och smärta. När de boende börjar dö, så misstänker Sebastian att Isa har med dödsfallen att göra.  

 Men Sebastian är inte heller den han utger sig för att vara. Han är uppväxt i en religiös sekt, Jehovas Vittnen och det har präglat honom så starkt att han,trots att han lämnade Jehovas för längesedan, fortfarande präglas och hemsöks av den mentalitet som fanns i sekten. För att göra sig av med sin smärta och ångest så slåss han tillsammans med fotbollshuliganer. Men Sebastian har även en förmåga, som han tidigare inte kunnat använda sig av eftersom han var med i Jehovas. Han kan kontakta de dödas andar, han kan utföra magi. Denna magi måste han nu använda gentemot Isa, för att rädda henne, de boende och sig själv. I Dödfödd fortsätter vi att följa Sebastian och Isa och de andra boende på Lundbygården. En man som heter Viktor kommer till boendet, med ett hemligt uppdrag att spionera på Isa. Om han gör detta så kommer han att bli fullvärdig medlem i det ockulta gänget Jägarens hundar. Sebastian, Isa och Viktor kommer att bli indragna i uråldriga makters kamp. 

 I Döda platser  fortsätter Sebastian med sitt arbete bland samhälles utslagna och kommer i kontakt med väsen från det krigsdrabbade Somalia och en romska tiggaren Mihaila leder Sebastian och Isa in i en värld av döda platser. Sebastians magiska krafter tillsammans med Isas förmågor leder dom genom mörka äventyr och trasiga människor. 

 Denna trilogi är mycket mörk. Det finns så mycket smärta och ångest, så mycket ondska från den mörka delen av andevärlden att man blir nästan mörkrädd. Böckerna skildrar inte bara den ångest och smärta som de som lever på samhällets botten måste hantera utan även det mörka som finns bortom den verklighet vi ser – om man nu tror på sådant. De flesta människor kan kanske gå med på att verkligheten är mer än det vi uppfattar med våra sinnen, men dom kan inte riktigt sätta ord på vad det skulle kunna vara. Pål Eggert ger en trovärdig skildring av mörkret på denna sidan verkligheten, liksom på andra sidan av verkligheten. Det är inte skräck i vanlig bemärkelse, men det kryper in under huden på en. Pål Eggert har gjort en mix av asatron, kristendomen, folktro och övernaturliga fenomen och konstiga varelser och smält ner det till någonting eget. Det som är bortom har en stor plats i hans berättelser, en slags naturlighet som gör att man utan vidare accepterar den, men även fruktar den lite eftersom den är så mörk.  Miljö- och karaktärsbeskrivningarna är helt otroligt realistiska och autentiska och språket är verkligen Eggerts eget. Han har hittat en egen ton i all den musik som finns. Jag tycker verkligen om hans språk, hans berättarstil och hans fantasi. En mycket duktig författare som borde vara mer läst än vad han är, borde vara mer “känd” – men Eggert skriver ju inga spänningsromaner som är så populärt nu för tiden, utan mörka dystopiska romaner. Han kör sin egen stil, sitt eget språk och visar på en verklighet som många inte vet om.

Inlägg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇