Bokrecension: Blackout av Johanne Hildebrandt

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Titel: Blackout
Författare: Johanne Hildebrandt
Förlag: Bokförlaget DN

InlÀgg skrivet av Hanif.

Den hĂ€r boken kom ut 2001 och skildrar Johannes tio Ă„r som krigskorrespondent pĂ„ Balkan. Den tidseran vi genom media oförstĂ„ende sĂ„g pĂ„ nĂ€r grannar i det forna Jugoslavien vĂ€nde sig mot varandra och vi lĂ€rde oss orden ”etnisk rensning”. Det Ă€r en stark reportagebok skriven i journalistisk anda. Det Ă€r ingen grĂ„tmild skildring av krigen utan tvĂ€rtom skriven i ganska krass ton. Men Ă€ndĂ„ Ă€r den tung att komma igenom, jag pausade lite hĂ€r och dĂ€r. Johanne beskriver de döda kroppar hon ser, folk som blir skjutna och hon möter mĂ€n, kvinnor och barn som mĂ„nga förlorat sĂ„ omĂ€nskligt mycket, sina anhöriga och hus och hem.

Boken börjar med att författaren far ner till Kroatien, ung och naiv och tÀnker sig att hon ska frilansa för svensk press som journalist. Till sin hjÀlp anlitar hon en svensk legosoldat. Hon drömmer om det stora scoopet, om att vi i Sverige ska fÄ upp ögonen för de utsatta och att hon ska göra vÀrlden till en bÀttre plats. Men det tar lÄng tid för henne att lÀra sig krigets spelregler och veta hur hon ska skildra de fasor hon möter. Hon lÀr sig hur hon ska ta sig runt pÄ plats, vad de pÄ redaktionerna hemma vill ha och hur pengar, information, vapen och knark byter hÀnder och hon blir alltmer desillusionerad. Hon hyr tolkar för att förstÄ vad som verkligen hÀnder och lÀgger sitt liv i psykostiska soldaters hÀnder för att korsa vÀgspÀrrar.

Mitt i alltihop trÀffar hon Jörgen Hildebrandt, en fotograf som blir hennes man. Hon fÄr ett barn hÀr i Sverige och kÀnner dÄ att det blir tuffare och tuffare att Äka pÄ sina reportageresor. Jag minns nÀr jag sjÀlv precis fÄtt barn och inte ens klarade av att se pÄ nyheterna, och förstÄr hur hon mÄste ha lidit. Hon beskriver hur hon hudlös gick mellan de leriga tÀltraderna dÀr hundra- och tusentals flyktingar bodde, som i en mardröm.

Hon beskriver ocksÄ den surrealistiska utlÀndska journalistkÄren som drar fram och bor pÄ hotell och platser dÀr all press samlades, en del drÄpligt och en del om personer som faktiskt försöker göra skillnad. Hon beskriver hur FN-arbetet inte fungerar, hur vissa mÀnniskor skor sig pÄ desperationen, hur Natos bombningar pÄverkade. Hon skildrar ocksÄ de mÀnniskor hon lÀr kÀnna och hur viktiga nÄgra blir i hennes liv. NÄgra blir vÀnner för alltid och nÄgra av de hon intervjuar kommer hon att följa eftersom hon inte kan slÀppa dem.

I Sverige Ă€r hon frustrerad pĂ„ media och svenskarna som bryr sig sĂ„ lite om lidandet som ligger sĂ„ nĂ€ra, inte mĂ„nga mil ifrĂ„n oss. Men hon Ă€r inte bara frustrerad pĂ„ andra – utan boken Ă€r pĂ„ nĂ„got sĂ€tt Ă€ven en hĂ„rd uppgörelse med sig sjĂ€lv och sina misslyckanden. Hon förnekar inte sina egna sjĂ€lviska motiv till att Ă„ka ivĂ€g som utrikeskorrespondent; som att göra karriĂ€r och fĂ„ uppleva fartfylld action. Hon ville uppleva livet pĂ„ sin spets, inte ha en meningslöst Svenssonliv och hon vill rĂ€dda vĂ€rlden.

Mot slutet av boken verkar hon vilja ha ett ödmjukt sÀtt att förhÄlla sig till kaoset och en hÄrd kall verklighet, det hemska och det fula. Genom att försöka sÀtta sig in i alla de hemskheter som mÀnniskor fÄtt utstÄ, tÀnker hon sig kanske att man genom empati kan lÀra sig att förstÄ hat. Jag vet inte om det gÄr, men boken fÄr nio modiga kakor för ett tappert försök.

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇