Bokrecension: Bläckdöd

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Hej!
Nu har jag läst ut Bläckdöd och tänkte recensera den.

I Bläckdöd drar spänningen och mörkret ihop sig i en sista bok om Mo, Resa och Meggie. De är fortfarande kvar i bokens värld och nu har Meggies pappa Mo blivit en rövare som kallar sig Nötskrikan. Hans normala och veka hjärta har blivit ett hjärta av stål som inte känner medlidande när han dödar fiender. Meggie och hennes mamma Resa tycker det är läskigt att se Mo förändras så mycket. Ormhuvud som styr landet med stålhand har blivit odödlig. Hur ska de bära sig åt? Vad kommer nu att ske? Förblir Mo Nötskrikan, som den gamle narren Fenoglio skrivit så mycket om? Vad kommer hända nu? Allt verkar så mörkt i bokens värld. Det enda som står i klartecken är att de måste mörda den odödlige Ormhuvud.

Citat från sida 62:
“Fenoglio, är döden en man eller kvinna? Var de Vita fruarna människor en gång? Fenoglio, hur ska jag få tillbaka Sotfinger om du inte ens förklarar de enklaste reglerna för mig?” 

Bokens karaktärer har förändrats mycket. Men det är meningen (även om inte jag tycket att det är så bra). Huvudpersonerna är som i de andra böckerna Meggie, pappa Mo och mamma Resa. Även Fenolio, Orfeus, Doria, Farid och Svarta prinsen förekommer. Alla har de en gemensam koppling till varandra och jag tycker att alla passar in i bokens miljö.

Språket har blivit mer “vuxnare” än föregående. Men det är samma flytande text och språket är välförklarat. Men vissa gånger kan jag tycka att den är lite svår att förstå.

Jag tycker att själva boken i helhet var rätt tråkig. Det var lite väl mycket mörker och det förekom nästan aldrig något kul, vilket skulle lättat upp stämningen. Jag gillar att läsa ganska “mörka” och fängslande böcker. Men vissa blir lite för långtråkiga i längden. Jag kom ännu sämre in i boken än i del 2, Bläckmagi. Den här avslutande delen blev först lite spännande på sida 500. Jag tycker det var väldigt synd och jag blev besviken. Kanske är boken för äldre, jag kanske missförstår bokens mening just nu. Antagligen var budskapet något i stil med att man ska kämpa. Men jag tycker inte det budskapet kommer fram riktigt.

Vissa delar i boken är filosofiska och jag älskar filosofi! Just det temat blir mer djupare och invecklat i den här boken. Men även det tyckte jag var svårt och förstå. Men vissa delar i boken var riktigt fina och vackra då man förstod olika budskap på ett bättre vis.

Men i slutet blev berättelsen lite nervkittlande och intressant! Då allt drog ihop sig, då ljuset och mörkret framstod som mest. Slutet var riktigt bra, men även det tycker jag inte (författaren) fick till särskilt väl, som i de andra.

Sammanfattat tycker jag inte särskilt mycket om boken. Men det är skönt att få hela trilogin utläst ,det är nog i så fall därför jag skulle rekomendera att läsa den. Men annars var den långtråkig. Boken får 4 av 10 stjärnor. Med en sådan bra story tycker jag att man ska utveckla den och göra den mer spännande. Jag rekommenderar boken från 13 år, men om man är yngre, blir den nog svår att förstå. Boken är 698 sidor, drygt 700.

Inlägg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇