Bokrecension: Bedragaren

BerĂ€knad lĂ€stid: 2 minuter ⏳

Maria Ahlqvist Ruokolahti Àr ekonom men har just debuterat med sin roman Bedragaren. Den handlar om tvÄ unga kvinnor i 20-ÄrsÄldern som just ska börja sitt vuxenliv, med egen lÀgenhet och allt vad det innebÀr. Men allt Àr inte som det verkar. Emma flyttar in i en förort till Göteborg dÀr Rebecka ocksÄ just har flyttat in. Det visar sig att de blir grannar. Men Àr det verkligen en slump att Rebecka bor dÀr? Vad Emma inte vet Àr att Rebecka mycket vÀl vet vem Emma Àr och att de Àr helt osannolikt lika varandra till utseendet. Rebecka och Emma kommer frÄn helt olika uppvÀxtförhÄllanden. Emma kommer frÄn ett trygg uppvÀxt, dÀr visserligen hennes mamma dog nÀr Emma var 12, men hon och pappa har en nÀra relation. Han Àr ocksÄ vd för ett företag sÄ pengar har aldrig varit ett problem. Rebecka dÀremot kommer frÄn en trasig uppvÀxt, bott i fosterfamilj och har sedan 14 Ärs Älder levt mer eller mindre pÄ gatan och kÀmpat för sin överlevnad, dÀr de moraliska betÀnkligheterna har fÄtt ge vika för den brutala verkligheten att överleva.

Direkt kastas man in i handlingen. KaraktĂ€rerna Ă€r trovĂ€rdigt tecknade med ett sprĂ„k som inte tröttar ut, inte Ă€r fullt av klicheĂ©r och stereotyper. Man kommer nĂ€ra huvudpersonerna och man förstĂ„r det outsagda, det som finns just under ytan. Detta gör att man fattar sympati för personerna Ă€ven nĂ€r de beter sig moraliskt förkastligt – pĂ„minner om Patricia Highsmiths Mr Ripley.  Sluttwisten Ă€r speciell och jag gillar att det inte Ă€r ett typiskt Hollywoodslut. För sĂ„ Ă€r ju inte livet. Detta Ă€r ingen vanlig dussinroman utan jag tycker att författaren har skrivit pĂ„ ett utmĂ€rkande sĂ€tt, ett slags litterĂ€rt bomĂ€rke alltsĂ„.

InlÀgg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇