Bokrecension: Babylon Berlin

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Jag hade hört talas om böckerna om Babylon Berlin, skriven av Volker Kutscher, varav tvĂ„ kommit ut pĂ„ svenska och som ocksĂ„ ligger till grund förden populĂ€ra tv-serien. Jag hade sneglat pĂ„ dom och tĂ€nkt att köpa dom vid tillfĂ€lle. SĂ„ fick jag dom i födelsedagspresent och jag har nu lĂ€st den första boken, som heter Den vĂ„ta fisken. PĂ„ polissprĂ„k betyder det att det Ă€r ett olöst fall som lagts till handlingarna. 

Vi möter Gereon Rath som efter problem pĂ„ arbetet flyr till Berlin för att börja om pĂ„ nytt – en ny arbetsplats dĂ€r ingen kĂ€nner honom eller kĂ€nner till vad som hĂ€nt. Visserligen Ă€r det bara en tjĂ€nst pĂ„ sedlighetsroteln som finns tillgĂ€nglig, men Rath ska nog komma pĂ„ ett sĂ€tt att flyttas över till mordkommissionen dĂ€r han egentligen hör hemma. Men det blir inte sĂ„ lĂ€tt som han trodden. Rath fĂ„r hĂ€nderna fulla med arbete och han lĂ€r sig hur slipstenen skall dras i Berlin, pĂ„ ett vassare och mer brutalt sĂ€tt Ă€n i Köln. Rath trasslar in sig i arbetets vindlingar, för samridigt som han vill lösa fall sĂ„ vill han ocksĂ„ komma till mordkommissionen. Mitt i allt detta sĂ„ mĂ„ste han hantera politiska och sociala utmaningar, samt ett hemligt förhĂ„llande med en kollega.  Ja, det finns en mordhistoria, den hĂ€r boken Ă€r en deckare, men i början stĂ„r inte deckargĂ„tan i fokus. Det dröjer nĂ€stan halva boken innan man blir Ă€nnu mer involverad i mysteriet, som visar sig ha fler kompicerade vindlingar Ă€n man först kan se. En man med krossade hĂ€nder och fötter dras upp frĂ„n kanalen Landwehr och Gereon Rath bestĂ€mmer sig för att undersöka fallet pĂ„ egen hand, kanske kan han pĂ„ sĂ„ sĂ€tt fĂ„ in en fot pĂ„ Mordkommissionen. Detta leder honom till den organiserade brottsligheten, till politiska komplotter och till frĂ„gan om vad man ska sĂ€tta först, vĂ€nskap eller arbete? Man fĂ„r möta ett Berlin som Ă€r mycket kosmopolitiskt, och kanske var det ocksĂ„ sĂ„ i Berlin 1929. Kutscher ger en levande och tydlig bild av staden och av Tyskland i början pĂ„ seklet; vilka stĂ€mningarna var i Tyskland efter Första VĂ€rldskriget, hur man sĂ„g pĂ„ fredsslutet, hur ekonomin var, arbete, liv. Polisarbetet var förvĂ„nansvĂ€rt modernt och avancerat, jag undrar om det var lika avancerat i Sverige? Detta var innan tv:n fanns sĂ„ man roade sig mycket ute pĂ„ klubbar och restauranger och kokain var drogen pĂ„ modet.  Det mĂ€rks att Kutscher har gjort ett minituöst researcharbete, för boken kĂ€nns sĂ„ levande. KaraktĂ€rerna Ă€r verkliga pĂ„ ett sĂ€tt man sĂ€llan upplever. Hela historien Ă€r som en film som utspelas pĂ„ en storbildsskĂ€rm framför ens ögon och man sitter bara dĂ€r och gapar av förundran. Jag Ă€r glad att jag har andra delen som vĂ€ntar pĂ„ mig, för jag lĂ€ngtar tillbaka till 30-talets Berlin, med de politiska, ekonomiska, kriminella spĂ€nningar som fanns dĂ€r och dĂ„. Och mitt i allt detta finns Gereon Rath. DĂ„ kan man kĂ€nna sig trygg, trots allt.

InlÀgg senast uppdaterat: 15 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇