Bokrecension: Artemis Fowl

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Vad gör man nÀr sagovÀsena inte Àr smÄ gulliga tomtar som skuttar omkring, utan livsfarliga varelser bevÀpnade till tÀnderna?

Av Eoin Colfer
Titel: Artemis Fowl
Original titel: Artemis Fowl
Serie: Artemis Fowl?
Del: 1
Utgiven: 2001
Sidor: 250
SprÄk: Svenska
Förlag: Richters
Första Meningen: Hur ska man beskriva Artemis Fowl?

Artemis Fowl. En tolvÄrig pojke, men ocksÄ ett geni och ett livsfarligt kriminellt underbarn. Och som flera andra kriminella genier Àr han ute efter det som alla andr vill ha- guld. Men inte vilket guld som helst, vÀtteguld.
Om nÄgon börjar prata om vÀttar och pysslingar, sÄ tror de flesta att personen i frÄga Àr totalt tappad bakom en vagn och dum i huvudet, eller helt enkelt bara korkad, speciellt om man talar om en tolvÄrig pojke. Men Artemis Fowl vet vad som egentligen pÄgÄr, han har forskat hela sitt liv med att försöka ta reda pÄ vad vÀttarna finns, och vad Boken finns.
Han har haft gott om tid att forska och leta i hela vÀrlden, och han har inga jobbiga förÀldrar som tjatar om att han Àr en stygg pojke nÀr han försöker utplÄna balansen mellan vÀttarna+andra varelser och mÀnniskorna. Hans pappa Àr puts vÀck sen lÀnge, och hans mamma Àr i princip sinnessjuk.
Men han begÄr ett stort misstag nÀr han kidnappar vÀtten Holly Short frÄn organisationen PYSS. Det Àr frÄn PYSSlingarna som alla mÀnniskor fÄtt den konstiga idéen att pysslingar Àr pyttesmÄ mÀnniskor som hoppar omkring pÄ blomblad och hjÀlper mÀnniskor och har spetsiga skor, osv. Nej, PYSS stÄr för PolisiÀra Yt-Spanings SÀllskapet, och de Àr bevÀpnade till tÀnderna och Àr sÄna som hindrar att mÀnniskorna över huvud taget fÄr reda pÄ vÀttarna+restens existens.
Iallafall, nÀr han kidnappar Holly Short sÄ blir hon inte lite förvÄnad nÀr det inte verkar bÀttre Àn att Artemis vet i princip allt om vÀttarna, och Boken, etc.
I utbyte mot Holly krÀver han massor med guld av vÀttarna. VÀttarna underskattar honom sÄklart, vad kan en liten pojke göra? Med sina soldater och fantastiska teknologi borde det bli en lÀtt match. Men var de inte rÀknar med Àr att Artemis Fowl alltid ligger steget före, och tycks veta allt om deras teknologi. Dessutom har sin gigantiske livvakt Butler, som slÄr ner tio vÀttar pÄ ett ögonblick.
Artemis sitter lugnt och bara vĂ€ntar pĂ„ att guldet ska forsa in, han har ju trots allt forskat om folkets regler och kultur vĂ€ldigt lĂ€nge. Men nĂ€r Artemis tror att han har dem lindade runt sitt lillfinger, sĂ„ slutar de plötsligt med att spela enligt reglernaJag har försökt komma igenom den hÀr boken flera gÄnger, men aldrig lyckats. Jag vet inte varför, men jag har tyckt den var ganska trÄkig, men nu har jag Àntligen lyckats!
SjÀlva idéen med att sagovÀsena inte Àr smÄ gulliga husdjur kanske inte Àr sÀrskilt originell, men jag gillar idéen.

Artemis, geniet, Àr nog en av de mest overkliga karaktÀrer som jag stött pÄ. Och jag, som snart Àr tretton (mohaha!) blir riktigt avundsjuk pÄ hans intellekt. En tolvÄring kan helt enkelt inte vara sÄ som han- Àckligt smart och svinelak. Och Butler, som sÀkert Àr dubbelt sÄ gammal, litar blint pÄ Artemis Fowl och pÄ att han ska klara dem ur all knipa. Han Àr sÄ störig ibland, han gÄr omkring och Àr supersmart, men kÀnns som en gnÀllig unge innerst inne.

Det finns ganska mycket humor, men inte nĂ„got som jag fĂ€ste mig sĂ€rskilt vid. De roligaste delarna Ă€r med Root och Foaly, de Ă€r egentigen de enda som Ă€r sarkastiska pĂ„ det sĂ€ttet jag Ă€lskar. Och jag gillar verkligen Foaly, han Ă€r sĂ„ rolig. Och han Ă€r den enda som kan reta Root utan att fĂ„ sparken, vilket gör sĂ„ han fĂ„r oanade möjligheter


Jag gillar Holly vĂ€ldigt mycket, och tillsammans med Artemis Ă€r de ett ganska otippat team. Holly hamnar i trubbel i princip hela tiden (jag anvĂ€nder alldeles för mycket “i princip”, har ni mĂ€rkt det? Fy mig) men kĂ€nns vĂ€ldigt cool pĂ„ ett sĂ€tt som jag gillar, och att hon Ă€r den första kvinnan inom PYSS gör ju inte saken sĂ€mre 😉

Boken var bÀttre Àn jag vntade mig, och i slutet blev det en riktig bladvÀndare. Jag tycker det borde hÀnt lite mer genom boken, det kÀnns lite mer som en inledning för nÄgot Större och mer Storslaget i de andra böckerna. Jag vet inte rikitigt om jag ska ta mig tid att köpa resten, men aja, jag fÄr vÀl se, om alla adra lovprisar de andra böckerna kanske jag slÄr till med ett inköp.

FavoritkarakÀr: Foaly och Root
Citat: –
Övrigt: Det Ă€r en jĂ€ttelĂ„ng serie, typ tio böcker. Den sista kom nyss ut.

InlÀgg senast uppdaterat: 17 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇