Bokrecension: Amatka av Karin Tidbeck

BerĂ€knad lĂ€stid: 2 minuter ⏳

Titel: Amatka
Författare: Karin Tidbeck
Förlag: Mix förlag

InlÀgg skrivet av Hanif.

Karin Tidbeck Ă€r en klar lysande stjĂ€rna pĂ„ den svenska sf-himlen. Det hĂ€r Ă€r hennes första roman. Hon har tidigare skrivit novellsamlingen Vem Ă€r Arvis Pekon? som finns recenserad hĂ€r. Hon har ocksĂ„ gett ut korta noveller bĂ„de pĂ„ engelska och svenska. NĂ„gra finns som e-noveller, Ă€ven de pĂ„ Mix förlag. TvĂ„ av dem finns ocksĂ„ recenserade hĂ€r pĂ„ bloggen.

Amatka Àr en mörk dystopi som utspelar sig i en frÀmmande vÀrld. Brilars Vanja Essre TvÄ fÄr i uppdrag att i tre veckor Äka till Amatka för att studera mÀnniskors hygienvanor. Det Àr första gÄngen Vanja lÀmnar Essre. Hon Àr duktig, noga och framför allt sÄ slarvar hon inte. Eller gör hon det? Hon Àr duktig pÄ att mÀrka saker och kassera dem innan de blir till en sorts mÀrklig sörja.

Men framme i Amatka lyckas hon inte sÄ bra med att hÄlla ordning pÄ tingens ordning. Hon trÀffar Nina som vÀcker stora kÀnslor och andra personer som berÀttar hemliga saker för henne. Vilka var det som var dÀr innan? Före kolonisationen?

Karin Tidbeck har en stramt och sĂ€reget sprĂ„k. Varje ord Ă€r exakt. Inga detaljer missas. Och sprĂ„ket anvĂ€nds pĂ„ ett liknande sĂ€tt som karaktĂ€rerna anvĂ€nder det kĂ€nns det som. Som om varje ord Ă€r livsviktigt för existensen. Som om saker skulle försvinna om de inte vore mĂ€rkta. Som om inte en dörr vore en dörr om det inte stod DÖRR pĂ„ den. Boken fĂ„r Ă„tta kakor för lite udda mindfuck. Jag kommer aldrig att se pĂ„ saker som Ă€r mĂ€rkta med ord (om vad det Ă€r för nĂ„got) pĂ„ samma sĂ€tt nĂ„gonsin igen.

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇