Bokrecension: ”Alla bär en skugga” av Markus Widegren

Beräknad lästid: 3 minuter ⏳

”Alla bär en skugga” av Markus Widegren

Oddbooks Förlag

ISBN 978-91-86713-07-2

Vid pennan

Markus Widegrens psykologiska thriller ”Alla bär en skugga” är inget för de känsliga! Det är en synnerligen våldsam och grotesk historia om vad som händer med en människa som tappar greppet och förlorar förståendet.

Boken inleds med att en man banar väg genom grönskan mot det hus där han ska möta sitt förflutna och sin framtid. Det är en spännande inledning som väcker intresse och gör det lätt att komma in i historien. Genast vill jag veta vad som hänt den här mannen och vad som väntar honom. En föraning om någonting övernaturligt vilar också i skuggorna alldeles utanför synfältet. Under resans gång kommer det att materialisera sig till någonting fasansfullt.

Boken är skriven i tredje person imperfekt och konsekvent berättad ur huvudpersonens synvinkel. Den växlar mellan vad som händer mannen vid huset nu och vad som hänt honom i det förflutna. Hur har han hamnat där han är idag och hur har han blivit den han blivit? Språket är lättläst och modernt och boken är inte särskilt lång. Den tog mig drygt fem timmar att sträckläsa. Jag vill också ge ett plus för det behändiga formatet och det snygga omslaget. En perfekt bok att ha med sig på resan!

Det är ett klassiskt upplägg att berätta en historia där huvudpersonen är osympatisk och det slutar med att han får vad han förtjänar. ”Alla bär en skugga” har en plot som byggs upp efter ungefär samma mönster. Men huvudpersonen är, åtminstone i sitt ursprung, en ganska vanlig man. Han skulle kunna vara din granne eller din kollega. Markus Widegren bygger upp ett personporträtt som börjar i det vanliga för att sedan gå överstyr. Vad är det som får huvudpersonen att gå över gränsen och förlora kontrollen? Är det övernaturliga fenomen eller hjärnspöken?

Miljöbeskrivningarna är utförliga och detaljrika. Det är så lätt att se miljöerna och händelserna framför sig att jag tänker att boken skulle göra sig bra som film. Men en varning bör utfärdas för att boken är extremt våldsam. Räkna med blodbad och likdelar! Den här boken grottar ned sig i de mest groteska detaljer. Jag hade gärna sluppit att läsa om nakenhet, toalettbesök och masturbation. I vissa delar fann jag boken osmaklig.

Boken är genomtänkt och väl uppbyggd och rymmer gott om underhållning för de läsare som gillar det makabra. Det var dock en del lösa trådar som aldrig fick sin förklaring och den var inte så läskig som jag förväntat mig. Jag blev inte rädd. Därför blir betyget ganska lågt, fyra kakor av tio möjliga.

Källa: https://bookiecookiez.wordpress.com/2011/12/04/alla-bar-en-skugga-av-markus-widegren/

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇