Bokrecension: Abarat av Clive Barker

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Nu ger jag mig pĂ„ att lĂ€gga till en recension hĂ€r inne för första gĂ„ngen 🙂

Baksidestext:

Det börjar i vÀrldens trÄkigaste, mitt i Minnesota. DÀr bor Candy. Candy lÀngtar desperat efter ett annat liv. Men nÀr det plötsligt kommer Àr det nÄgot som hon aldrig hade kunnat förestÀlla sig. FrÄn ingenstans kommer en vÄg och tillsammans med John Spjuver (vars sju bröder lever pÄ hornen pÄ hans huvud) kastar hon sig ned i det svallande havet Izabella och lÄter sig föras bort pÄ vÄgorna.

Till vad? Till ABARAT. En vidstrÀckt arkipelag med tjugofem öar. Varje ö Àr en timme av dagen och den tjugofemte ön Àr tiden utanför tiden. Candys resa i Abarat gÄr frÄn ön Det Stora Huvudet som ligger i det mystiska skymningsljuset, till den soliga Stundom dÀr de dÄsiga drömmarna rÄder och till den mörka, skrÀckfyllda Midnattsön, Gorgossium, dÀr Herren av Midnatt, Kristoffer Kadaver, hÀrskar.

PÄ sin resa frÄn den ena fantastiska platsen till den andra fÄr Candy mÄnga nya vÀnner men möter ocksÄ fienden i form av en mekanisk skalbagge och gigantiska mal, blodtörstiga katter och mÀn gjorda av lera, en farlig trollkarl och hans skrÀckslagne slav.

Sakta börjar Candy inse att det inte Àr första gÄngen hon Àr i Abarat.

Candy har en viktig roll; hon Àr hÀr för att rÀdda Abarat frÄn de mörka krafter som vÀxer sig allt starkare. Krafter Àldre Àn Tiden sjÀlv och med en ondska hon inte ens kan förestÀlla sig. Candy Àr en mÀrklig hjÀltinna i en annorlunda vÀrld och i Abarat Àr allt möjligt.

Första intrycket jag fick av boken Àr att den verkade underhÄllande pÄ ett roligt sÀtt. Men jag kom ovanligt snabbt in i bokens handling och skrattade ofta Ät de ovÀntade hÀndelser som plötsligt dök upp. Som exempel gillade jag biten nÀr Candy fördes bort pÄ vÄgorna mitt ute pÄ havet, och plötsligt fick syn pÄ nÄgra havsvarelser som satt runt ett bord ovanför vattenytan och spelade kort!

Humorn Ă€r snarlik den i Liftarens Guide till Galaxen av Douglas Adams, vilket Ă€r en slags humor jag verkligen gillar, men som jag vet att vissa personer har svĂ„rt att förstĂ„. Man mĂ„ste verkligen tĂ€nka utanför sina egna ramar, alltsĂ„ egentligen inte tĂ€nka alls och glömma allt man lĂ€rt sig om vad som kan ske i verkligheten, och bara lĂ„ta sig svepas med av det som hĂ€nder i boken och lita pĂ„ att det verkligen kan hĂ€nda!

Sedan har författaren varit mycket noga med att lÄta varje person ha sin egen historia, sitt egna förflutna. Jag gillade verkligen att inte ens den mest ondskefulla i boken var helt sjÀllös, utan hade egna kÀnslor och ett eget jag, vilket fick dem att fÄ en mer verklig prÀgel, trots sitt monstruösa yttre.

Visserligen kom jag rĂ€tt snart fram till aningar om vad som kan hĂ€nda i de senare böckerna, men det Ă„terstĂ„r att se om jag har rĂ€tt i mina spĂ„domar – kanske tar boken en ovĂ€ntad svĂ€ng?

Jag tror att boken kan lÀsas för barn, om man har en sann berÀttarröst och inte bara lÀser den helt slaviskt, för dÄ kan den vara svÄr att förstÄ. Annars tror jag nog att denna bok Àr mer riktad till en vuxen publik, för att kanske fÄ den vuxne att uppleva den grÀnslösa fantasi man en gÄng Àgde som barn.

Betyg:
8/10 kakor

KĂ€lla: https://bookiecookiez.wordpress.com/2011/09/13/abarat-av-clive-barke/

InlÀgg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇