Bokrecension: A Game of Thrones

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

When you play the game of thrones, you win or you die


Av George R.R. Martin
Titel: A Game of Thrones
Serie: A Song of Ice and Fire
Del: 1
Utgiven: 1996
Sidor: 807
Förlag: Bantam Books
Första Meningen: “We should start back,” Gared urged as the woods began to grow dark around them.

Gör det nÄgot om jag anvÀnder alla engelska namn? Det lÄter sÄ mycket bÀttre dÄ.

I ett land dĂ€r sommaren kan pĂ„gĂ„ flera Ă„r, och vintern en hel livstid, börjar saker förĂ€ndras. Efter att sommaren varat i flera Ă„r, börjar de i norr mĂ€rka att vintern Ă€r pĂ„ vĂ€g. Mystiska saker börjar hĂ€nda bortom The Wall, muren lĂ„ngt dĂ€r upp i norr som skiljer vĂ€rlden med det som finns bakom den. Vid the Wall finns de som kallas the Night’s Watch, de mesta Ă€r tjuvar och banditer som fick vĂ€lja mellan att dö eller Ă„ka till the Wall. Deras jobb Ă€r att patrullera, och dĂ„ och dĂ„ ge sig av pĂ„ spaningstrupper bakom the Wall. Men allt stĂ„r inte rĂ€tt till, flera som ger sig av kommer inte tillbaka, mĂ„nga pĂ„stĂ„r att det Ă€r the White Walkers som kommit tillbaka efter att ha varit utdöda i flera tusen Ă„r, att de bara har sovit och vĂ€ntat.
Den galne kungen Aerys Targaryen har för lÀnge sen störtats och dödats, och nu sitter Robert Baratheon pÄ jÀrntronen. Men inte alla av slÀkten Targaryen, ocksÄ kallat drakarna, Àr försvunna. Aerys Targaryens tvÄ yngsta barn lyckades fly, och lever nu pÄ andra sidan havet och vÀntar pÄ ett bra tillfÀlle att ta över tronen. Viserys Targaryen försöker fÄ tag i en armé, och gifter dÀrför bort sin trettonÄriga syster Daenarys med dothrakern Khal-Drogo, en ledare av de vÄldsamma hÀstfolket, i utbyte med en armé.
Men nĂ€r kungens Hand (kungens nĂ€rmsta rĂ„dgivare, som har mest makt efter kungen) Jon Arryn plötsligt dör av en underlig orsak, Ă„ker Kung Robert Baratheon till Winterfell lĂ„ngt upp i norr, för att be Lord Eddard (kallad Ned) Stark att bli den nye Handen. Vilket betyder att Ned mĂ„ste lĂ€mna sin familj och Ă„ka till södern, till King’s Landing. LĂ„ter inte sĂ€rskilt lockande, Ă€tten Stark hör hemma i norden, enligt Ned.
Tillsammans med Kung Robert finns hans hustru Cersei, och sÄklar kronprinsen Joffrey. Med finns ocksÄ Cersei tvillingbror, Ser Jamie Lannister, och deras yngre bror Tyrion, dvÀrgen.
Men sÄ fÄr Neds fru, Cathelyn, fÄr ett brev frÄn sin syster dÀr systern berÀttar att det var familjen Lannister som mördade Jon Arryn. Det Àr ganska allvarligt att anklaga kungens hustru och familj, men det fÄr iallafall Ned att gÄ med pÄ att Äka till södern som den nye Handen. Uppe i södern, medan Cathelyn tillsammans med hans Àldste son Robb hÄller stÀllningarna i Winterfell, inser han att allt kanske inte Àr som det verkar. Kungens fiender finns inte bara bortom havet, utan mycket nÀrmare Àn man tror. Blev Jon Arryn verkligen mördad, och vad var det isÄfall han fick reda pÄ som han inte borde fÄtt veta? Mysterierna tÀtnar, och med tanke pÄ hÀndelseförloppet kanske man borde ha familjen Starks ordsprÄk i tankarna:
Winter is Coming.


Åh, jag skulle VERKLIGEN vilja berĂ€tta mer om handlingen, men den Ă€r FULL av personer och hĂ€ndelser, och det skulle bli sĂ„ himla rörigt om man berĂ€ttade mer. Det kĂ€nns bara som om jag berĂ€ttat ena hörnet pĂ„ en gigantisk berĂ€ttelse.

Gud, vad boken var bra! Den var helt fantastisk, verkligen mycket bÀttre Àn vad jag trodde den skulle vara! Och sjÀlva vÀrlden Àr ju helt fantastisk! Jag trodde det var omöjligt att uppfinna en bÀttre fantasy-vÀrld Àn den i Sagan om Ringen, men tydligen kan man det ;D Den kanske inte var bÀttre, men nÀra pÄ. Allt Àr sÄ genomtÀnkt, med alla platser och varelser och kungadömen. Konstigt att ingen hittat pÄ nÄgonting som tillexempel The Wall förut. SjÀlva systemet Àr helt fantastiskt, som om vÀrlden faktiskt finns, och att författaren bara egentligen berÀttar vad som hÀnder.

KaraktÀrerna Àr ocksÄ fantastiska. Man hatar och Àlskar dem samtidigt, Àven om man gör det lite extra mycket pÄ vissa personer. Om nÄgon skulle frÄga vem jag gillar bÀst skulle det vara omöjligt, men en av mina absoluta favoriter Àr ju sÄklart Tyrion! Han Àr ju sÄ himla rolig och smart, man lÀngtar till varje kapitel dÄ han Àr med. Och alla med nÄgon ur Stark-familjen Àr ocksÄ rolig, speciellt Arya, och Jon.
Det blir iallafall lÀtt att sÀga vilka karaktÀrer jag hatar mest, det blir helt klart Viserys och Joffrey, de tÀvlar lite om första platsen. Men alla karaktÀrer Àr sÄ underbara och olika varandra, och det Àr exakt sÄ mÄnga karaktÀrer som det borde vara utan att det blir rörigt.

NÀr man vÀl börjat lÀsa kan man verkligen inte sluta! Livet kÀnns plötsligt mindre viktigare, man vill bara se hur det gÄr. Jag vill verkligen lÀsa resten av böckerna, och jag hoppas de Àr lika bra som den första. Man kan inte ens hata alla karaktÀrer (UTOM Joffrey och Viserys), jag tycker tillexempel Cersei och Jamie faktiskt Àr ganska roliga, Cersei Àr sÄ cool. jag undrar verkligen vad resten av böckerna kommer handla om, George R.R. Martin kan ju inte dra ut pÄ hela historien i fem böcker, sÄ det kommer sÀkert nya personer och nya hÀndelser. Det Àr en sÄn bok man aldrig vet vad osm kommer att hÀnda, man vet aldrig vilka som kommer dö eller vad som kommer hÀnda, och sjÀlva lÀsningen Àr som en enda stor berg-och-dal-bana.

InlÀgg senast uppdaterat: 17 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇