Bokrecension: Boken om Blanche och Marie av Per Olov Enquist

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Jag har hÄllit mig borta frÄn historiska romaner och Boken om Blanche och Marie av Per Olov Enquist Àr den första pÄ mycket lÀnge.

Boken berÀttar en del av den tidiga psykologins historia, det borde vÀl vara nÄgot för mig?

Blanche var den kĂ€nde psykiatrikern Charcots favoritpatient pĂ„ sinnesjukhuset SalpĂȘtriĂšre och det sĂ€gs att de var förĂ€lskade i varandra.

Hon hÀvdar sjÀlv att hon orsakade hans död.

Efter Charcots död blir Blanche av med sina hysteriska anfall och börjar arbeta för den dÄ Ànnu okÀnda Marie Curie.

Hon kom att hjÀlpa henne med hennes experiment med radium, vilket gjorde att hon fick amputera bort sina lemmar, en i taget tills hon dog av sviterna frÄn all strÄlning hon utsatts för. P. O Enquist berÀttar historien om Blanche och Marie, utifrÄn Blanches fragmentariska och bitvis poetiska anteckningar.

Jag kÀnner mig berörd av boken.

Av Blanches oerhört tragiska öde, dÀr hon mot slutet av sitt liv ligger och ruttnar utan armar och ben i en trÀlÄda, medan hon tÀnker tillbaka pÄ Charcot och kÀrleken till honom;

Av den otroliga kvinnan Marie Curie, upptÀckten av radium, Nobelprisen och hur hon rakryggad Äkte till Stockholm och hÀmtade sitt andra pris, trots att Nobelkommittén uttryckligen bad henne att stanna hemma, eftersom hon hade en affÀr med en gift man;

Av bilden av dĂ„tidens psykiatriska vĂ„rd pĂ„ det ohyggliga sinnessjukhuset SalpĂȘtriĂšre dĂ€r tusentals kvinnor lĂ„stes in:

“Det var det övre avrundade skiktet i denna tragiska och komiska samling av sex tusen grĂ„ skuggor som mumlande, skrikande eller grĂ„tande med lĂ„ngsamma rörelser, likt paddor, rörde sig genom de nedsmutsade gĂ„ngarna och rummen, mellan dessa metertjocka murar, eller ute pĂ„ de trĂ„nga öppna platserna i villrĂ„diga grupper.”

Boken Àr mörk. KÀrlek stÄr i centrum, men runt den finns sorg, död och förruttnelse.

En roman kan belysa och ge liv Ät historien, det Àr tydligt. P.O Enquists kommentarer vittnar om att han bÄde Àcklas av och beundrar kvinnorna han beskriver. För egen del blir jag ledsen i sjÀl och hjÀrta nÀr jag lÀser, mot slutet skumlÀser jag för att jag inte orkar ta in mer.

“Men de mĂ„ste ju bĂ„da haft en förestĂ€llning om vad kĂ€rlek borde vara. Var det inte sĂ„? För helvete, det mĂ„ste ju varit sĂ„.”

InlÀgg senast uppdaterat: 7 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇