Bokrecension: Bli grymt rik på aktier av Anders Haskel

Beräknad lästid: 7 minuter ⏳

Bok nummer två av tolv är nu utläst. Boken jag läst nu heter “Bli grymt rik på aktier!” och är skriven av Anders Haskel.

Jag kommer precis som i föregående bokrecension inte bli särskilt långrandig utan skriva ner de saker jag personligen tyckte var värda att lägga på minnet.

Författaren

Anders Haskel köpte sina första aktier när han var i 20-årsåldern.

Trots sitt tidiga intresse för aktiemarknaden har han inte tagit den klassiska vägen genom handelshögskolan utan jobbade som yrkesofficer innan han 1986 började arbeta som ansvarig för Aktiespararnas ungdomsverksamhet efter en tids studier vid Stockholms Universitet.

Han har efter detta jobbat med analys, rådgivning och portföljhantering inom banksektorn.

Han är en prisbelönat ekonomijournalist som nu är egenföretagare och jobbar som finansskribent för bland andra Aktiespararna.
Jag har varit på flertalet föreläsningar med Anders och tycker han är en väldigt samlad och sympatisk investerare.

Boken

I denna boken går han igenom hur man med långsiktighet och tålamod kan tjäna stora pengar på sina aktieinvesteringar. Han förklarar hur du ganska enkelt faktiskt kan bli miljonär om du bara gör en seriös satsning för att bli det.

I boken lägger Anders, precis som många andra, stor vikt på tiden och ränta-på-ränta effekten. Han ger exemplet Ratos i boken.

Om man vid introduktion 1954 investerade 1000 kronor och väntade till 2011 (60 år senare) hade du nu med återinvesterade utdelningar haft 8,5 miljoner kronor.Hade du inte återinvesterat utdelningarna hade du istället haft ett värde på 900 000 kronor.

Detta visar verkligen vikten av återinvesterade utdelningar även om bara ett enda exempel inte säger så mycket. Trots detta så visar amerikanska studier att utdelningar stått för cirka 70% av den reala totalavkastningen på aktier sedan början av 1800-talet.

Jag tänker inte gå in mer grundläggande på dessa regler här utan för er som vill läsa mer utförligt vad dessa regler innebär så finns de att läsa här.

Företagens framgångsfaktorer och riskanalys

Här har han bra tankar tycker jag. Kommer företagens framgångsfaktorer även gälla i framtiden?
Har tillväxten skett genom företagsköp eller organisk tillväxt?

Det är viktigt att ställa lite frågor till sig själv när man analyserar företagen för att ta reda på ifall framgångssagan har någon chans att fortsätta!

Har företaget någon stor yttre konkurrens eller har företaget helt enkelt en stor “vallgrav”? När du ihop med diverse ekonomiska rapporter bedömer ett företags framtidschanser räcker ofta ett sunt förnuft väldigt långt!

När det kommer till riskanalysen ser han gärna att företag ska vara etablerade sedan en lång tid.

Har företaget hållit på med samma verksamhet och den har gått bra en lång tid är chansen stor att den kommer fortsätta gå bra. Har även företaget under denna tiden letts av samma personal minskar (tycker Anders) risken för obehagliga överraskningar ska behöva dyka upp.

Tio frågor att söka svar på innan en aktie köps!

 1. Vad är det företaget ägnar sig åt och vad är det företaget tjänar sina pengar på?
 2. Hur har försäljningstillväxten uppstått?
 3. Växer försäljningen snabbare än hos konkurrenterna?
 4. Hur beroende är företaget av en eller några få större kunder?
 5. Har företaget återkommande engångs- och omstruktureringskostnader?
 6. Hur är företagets finansiella ställning?
 7. Är budskapet från ledningen konsekvent från år till år?
 8. Är aktien för tillfället för dyr? (trots att det är ett fantastiskt bolag)
 9. Är företaget cykliskt? Stirra dig inte blint på lågt P/E!
 10. Har du missat tåget? Ingen fara. Det kommer nya tillfällen att stiga på!

Knep för att undvika psykologiska fällor

 • Gå igenom din portfölj och fatta beslut om köp och försäljningar när marknaden är stängd. Det ger dig möjlighet att “sova på saken” och inte ta några förhastade beslut
 • Om du skulle bygga upp din portfölj från start idag. Skulle den se likadan ut?
 • Jobba efter en genomtänkt strategi där du i förväg valt bort sådant som inte passar in i din strategi och som du därmed inte ska placera i oavsett hur lockande dessa placeringar kan kännas för stunden.

Värdering av bolag

I slutet av boken går han igenom vad man ska titta på när man värderar bolag. Många av sakerna han skriver är saker man om man är hyffsat insatt redan förstått är viktigt.

Han lägger exempelvis vikt på vinstmarginaler, räntabilitet på eget kapital, direktavkastning och soliditet och han tycker att P/E är det viktigaste och kanske enklaste nyckeltalet att hålla koll på.

Trots den mycket enkla genomgången av analysmodeller så har han slängt in några formler jag kommer lägga till i mina analyser mest för att bredda mitt sätt att analysera bolag.

Gordons formel

P = u / (k – g) 
P=aktiens prisu=aktiens utdelningk=investerarens avkastningskravg=utdelningens tillväxttakt
När det framräknade värdet överstiger det aktuella kursvärdet kan det vara idé att investera i aktien.
ex. P = 6 / (0,10 – 0,04) = 100 kr

P/E-talsmodeller

P/e = (Re – g) / Re * (k – g)
Re=avkastning på eget kapitalg=årlig tillväxtk=avkastningskrav på eget kapital
ex. P/E = (0,20 – 0,1) / 0,20 * (0,12 – 0,1) = 25Motiverad aktiekurs med antagande om vpa på 8 kr = 8*25 = 200 kr

Modellens brister visar sig bland annat om vi sänker avkastningskravet med en procentenhet till 11%. Det ge ett P/E-tal på 50 och ett motiverat värde på aktien som hamnar 100% högre, det vill säga 400 kr.

Dessa formler ska som sagt agera komplement till analysmodellen jag använder mig av idag för att bredda mina analyser ytterligare.

Sammanfattning

Boken i säg tycker jag är bra och väldigt lättläst. Han uttrycker sig bra och man förstår det han skriver. Jag skulle säga att den riktar sig mer mot de som är nybörjare inom aktier eller vill börjar lära sig om aktier.

Hade jag läst den här boken innan jag började med aktier hade jag troligtvis missat flertalet fallgropar och misstag man gjort.
Klart läsbar för er som är nya på marknaden eller perfekt present för att få folk intresserade att börja spara och investera!

Inlägg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇