Bokrecension: Biotika av K.G. Johansson

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Den hĂ€r boken Ă€r ett recensionsexemplar – tack till Affront! Jag hade inte hört talas om varken K.G. Johansson eller förlaget Affront, men jag gillar tanken pĂ„ svensk sci-fi. Vad jag inte gillade lika mycket var, tyvĂ€rr, boken i sig.

Sofie lever i en vĂ€rld som vĂ€lts över Ă€nda. Ett experiment har urartat och skapat biotika – en fruktansvĂ€rd smitta som Ă€r hĂ€lften biologi och hĂ€lften nanoteknik. I kombination med den globala uppvĂ€rmningen har vĂ€rlden förvandlats till en mardröm dĂ€r ingen gĂ„r sĂ€ker.

Efter att ha fĂ„tt begrava resterna av sin man och lĂ€mna sin mjölkgĂ„rd i ruiner beger sig Sofie av genom ett Sverige i spillror, en mardröm av biologisk massa och miljöförĂ€ndringar. Det finns inga garantier för att hon inte ska smittas – eller redan Ă€r sjuk.

Det första som slog mig sĂ„ fort jag höll den hĂ€r boken i hĂ€nderna var att sjĂ€lva formgivningen inte gör boken nĂ„gra tjĂ€nster – den kĂ€nns hopplöst amatörmĂ€ssig i sĂ€ttning och format, Ă€ven om jag gillar omslagsbilden. Att hela boken dessutom prĂ€glas av stavfel, ord som bytt plats med varandra och till och med karaktĂ€rer vars namn vĂ€xlar fram och tillbaka hjĂ€lper inte det minsta.

Det hela ger ett extremt oseriöst intryck pÄ mig som lÀsare, och det gör att jag har lÀst Biotika med ett slags irriterat överseende.

Men det som verkligen gÄr mig pÄ nerverna har inte med det grafiska att göra över huvud taget. Det som verkligen Àr synd Àr nÀmligen att Biotika har potenital. Faktiskt en hel del, men det Àr en potential som slarvas bort bÄde fort och effektivt.

Handlingen i boken hade kunnat bli nÄgonting verkligt intressant om den bara fÄtt ta tillrÀckligt mycket plats, men istÀllet hastar sig boken igenom bÄde relationer, personbeskrivningar och bakgrundsinformation sÄ snabbt det över huvud taget gÄr.

Kvar blir lÀsaren med karaktÀrer som man inte hunnit knyta an till, en vÀrld man inte fÄtt tid pÄ sig att förstÄ, och det enda man kan göra Àr att försöka ta det hela med en klackspark.

DÄ och dÄ glimtar det till i boken av nÄgot som faktiskt hade kunnat vara bra. Grundidén Àr om inte unik sÄ ÀndÄ intressant, eftersom det Àr nÄgot sÄ ovanligt som en svensk dystopi, och det finns en viss spÀnning i boken som bibehÄlls rakt igenom. Det finns ocksÄ originella element och teman som jag gillar. Men ingenting i Biotika fÄr tid pÄ sig att bli nÄgot mer Àn skissartade beskrivningar.

Ofta kÀnns boken som ett utkast, en grov skiss till en roman som skulle ha blivit en episk dystopi i stil med Pestens tid eller Flickan frÄn ingenstans, men dÀr författaren tröttnade nÄgonstans i första kapitlet och sen bara skrev för att det var tvunget.

Biotika nÀrmar sig ocksÄ skrÀckgenren, men den gör det pÄ ett sÀtt som mer Àckligt Àn skrÀmmande. Det som i boken kallas biotika Àr en levande organisk massa som svÀljer allting, likt klumpen i The Thing. Hela berÀttelsen prÀglas av ett Àckel mer Àn nÄgonting annat, och i lÀngden blir det ett vÀldigt billigt trick för att skrÀmma lÀsaren.

Romanen vilar dessutom vÀldigt mycket pÄ en koppling mellan biologi och sexualitet, nÄgot som resulterar i klumpiga scener mitt emellan sex och sjukdom som bara blir absurt Àckliga utan att slÄ an nÄgon faktisk strÀng hos mig som lÀsare.  Jag tÀnker mest, jaha, mer dirarré, blod, könsorgan och spenar. Det hela blir en orgie i snuskigheter som inte tjÀnar nÄgot syfte annat Àn att försöka fÄ mig illamÄende.

I min mening kan en bok inte enbart förlita sig pÄ en sÄdan Àckelfaktor för att fungera.

Sammanfattningsvis Àr Biotika en slarvig roman som Àr svÄr att tro pÄ, svÄr att knyta an till och som Àr alldeles för kort för den berÀttelse den försöker förmedla. SprÄket Àr ocksÄ tunt, ocksÄ det ofta ett hafsverk, men det finns bÄde i berÀttelsen och i sprÄket dÄ och dÄ nÄgonting som hade kunnat bli nÄgot mer, nÄgot bÀttre.

Som det Àr nu Àr Biotika en vÀldigt ostadig berÀttelse som stapplar och gungar hela vÀgen i mÄl. Det Àr en roman som hade behövt betydligt mer arbete innan den nÄdde lÀsarna.

“Biotika”, 2015

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇