Bokrecension: Beyond Black av Hilary Mantel

BerĂ€knad lĂ€stid: 2 minuter ⏳

Alison Hart försörjer sig pÄ att prata med de döda, men till skillnad frÄn de flesta andra som kallar sig medium Àr hennes förmÄga verklig.

Tillsammans med sin assistent/affÀrspartner Colette reser hon runt i omrÄdet kring London och arrangerar seanser. Men Alisons förflutna hÄller jÀmna steg med henne och hon plÄgas allt mer av demonerna frÄn sin trasiga barndom.

Beyond Black Àr en roman som i grund handlar om vÀnskap och att vÄga göra upp med sitt förflutna. BÄde Alison och Colette Àr ensamma, som nÀr de blir vÀnner Àven finner ett nytt syfte med sitt liv.

Sin vana trogen kryper Hilary Mantel in under skinnet pÄ sina karaktÀrer och skildrar dem med en nÀrhet som stuntals fÄr lÀsaren att tro att berÀttelsen Àr sjÀlvupplevd. Trots detta blir inte Beyond Black lika engagerande som övriga böcker av henne jag har lÀst.

Jag kan dock inte riktigt sÀtta fingret pÄ varför jag inte kÀnner mig hundraprocentigt engagerad i Alisons och Colettes levnadsöden.

Till viss del kÀnns de inte helt mÀnskliga. Det blir stundtals nÀstan som karikatyrer. Samma problem drabbar i viss mÄn Àven birollerna, Àven om dessa inte krÀver en lika ingÄende psykologisk studie som huvudkaraktÀrerna.

DÀrmed inte sagt att Beyond Black Àr en dÄlig roman. Det Àr mest bara att den bleknar lite i skenet av Hilary Mantels övriga böcker. SÀrskilt hennes historiska romaner. NÀstan lite sÄ att jag önskar att Beyond Black hade varit min introduktion till hennes författarskap.

SÄ hade Beyond Black inte kÀnts lite som en besvikelse.

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇