Bokrecension av Berättelsen om Pi av Yann Martel

Beräknad lästid: 6 minuter ⏳

Sammanfattning: Berättelsen om Pi

Yann Martels Berättelsen om Pi är en omvälvande roman, ett häpnadsväckande fantasiverk som kommer att glädja och häpna läsare i lika stor utsträckning. Det är en triumf av berättande och en berättelse som, som en karaktär uttrycker det, får dig att tro på Gud.

Efter den tragiska förlisningen av ett lastfartyg fortsätter en ensam livbåt att guppa på det vida, vilda Stilla havet. Besättningen på det överlevande fartyget består av en hyena, en zebra (med brutet ben), en orangutang, en kunglig bengalisk tiger på 450 pund vid namn Richard Parker och Pi – en 16-årig indisk pojke. När “besättningen” börjar hävda sina naturliga platser i näringskedjan ökar Pis rädsla, och han måste använda all sin kvickhet och våga för att utveckla en förståelse med tigern Richard.

Berättelsen om Pi tar läsaren med på en extraordinär resa – geografisk, andlig och känslomässig. En sällsynt sak, här är en roman som kommer att förändra din syn på världen.

Bokrecension: Berättelsen om Pi

Yann Martel skrev Life of Pi för att avslöja sina idéer om tro och inre styrka. Han gör detta genom karaktären av Piscine Patel, även kallad Pi – som uppvisar egenskaper som enorm tro, inre styrka, beslutsamhet och vilja att leva, vilket hjälper honom att överleva sin 227 dagar långa resa genom Stilla havet.

Berättelsen om Pi är en fiktionsroman, men Martel berättar Pis historia med en mycket realistisk känsla. I författarens anteckning förklarar Martel hur han pratade med Pi och träffade honom för att lära sig om hans berättelse som om detta var en faktisk händelse som hade inträffat.

Under hela del ett av romanen pratar Martel som om den här historien är sann – han säger till och med direkt i författarens anteckning att historien är sann.

“Det är sant att de vi möter kan förändra oss, ibland så djupt att vi inte är desamma efteråt, inte ens till våra namn.”

Martel inleder Berättelsen om Pi med en tillbakablick till Pis barndom; han använder detta för att förklara sin familjs situation, varför de flyttade till Kanada och Pis unika syn på livet. I del ett beskriver Pi i detalj djurparken hans far ägde och lektionen som hans far lärde honom om djur – “alla djur är farliga om du inte är försiktig.”

Förutom att beskriva djurparken, beskriver Pi också hur han lärde känna tre olika religioner och hur han känner för det hela, hur att vara involverad i dessa religioner påverkar hur han ser på livet. I slutet av del ett har vi en djup kunskap och förståelse för Pi.

“Att välja tvivel som livsfilosofi är besläktat med att välja orörlighet som transportmedel.”
Under del två introduceras Richard Parker, vi har inte mycket kunskap om honom förutom att Pi “har vuxit till att frukta honom och ändå älska honom”.

Richard Parker är en bengalisk tiger som är instängd på livbåten med Pi, och på grund av hur Pi kände för Richard Parker utvecklas han allt eftersom romanen fortskrider.

“När du har lidit mycket i livet är varje ytterligare smärta både outhärdlig och obetydlig.”
När del tre börjar spela har vi en bättre förståelse för Richard Parker, tror vi, tills Martel kastar ut en helt ny idé – tänk om Richard Parker enbart var en metafor för Pi själv?

Detta kan faktiskt vara sant med tanke på Pis humör som ofta återspeglas i tigerns. Genom detta kan vi se fantastiska egenskaper hos var och en av dem, Pi anpassar sig enkelt och snabbt i sin nuvarande situation och visar även tro, hopp och uthållighet.

“Du måste ta livet som det kommer till dig och göra det bästa av det.”

Berättelsen om Pi utspelar sig initialt i Pondicherry, Indien – Pis hemstad, medan slutet av romanen utspelar sig i Kanada; varje plats representerar en fristad, vilket står i kontrast till det mesta av romanen.

Majoriteten av romanen utspelade sig på havet, där Pi måste lära sig att överleva trots stormarna, bristen på förnödenheter och en tiger som i grunden hotar hans liv. Havets hårda miljö försätter Pi med problem från början till slutet av sin resa, men med tro och styrka lyser Pi igenom även de tuffaste tiderna.

“Livet kommer att försvara sig själv hur litet det än är.”

Berättelsen om Pi är en fantastisk läxa – att tro på de tuffaste tiderna. Du kanske inte är en religiös person, men jag rekommenderar Yann Martels Berättelsen om Pi, han gör ett exceptionellt jobb med att föra fram temat till läsaren. Kapitel efter kapitel befinner Pi sig med nya problem, men det är sättet han hanterar dessa problem på som är extraordinärt.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇