Bokrecension: Axel Oxenstierna av Gunnar Wetterberg

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Trots mitt stora intresse för historia i allmÀnhet och svensk historia i synnerhet har jag aldrig lÀst en riktig biografi om Sveriges kanske frÀmste statsman genom tiderna. Axel Oxenstierna var kansler i 42 Är under tre olika regenter.

Stundtals var han den som i praktiken styrde landet. Än i dag mĂ€rker av Axel Oxenstiernas inflytande pĂ„ svensk samhĂ€llsutveckling och administration. Han var mannen bakom lĂ€nsindelningen och Svea hovrĂ€tt bland annat.

Det Ă€r ju det som gör det sĂ„ mĂ€rkligt att jag inte lĂ€st en biografi om Axel Oxenstierna tidigare. Till viss del beror detta pĂ„ att hans gĂ€rning behandlas ingĂ„ende Ă€ven i böcker om till exempel Gustav II Adolf och drottning Kristina eller för den delen i verk om trettioĂ„riga kriget. TvĂ„ personer och ett skeende som Ă€r intimt förknippat med rikskanslern.

Den stora styrkan med Gunnar Wetterbergs bok om Oxenstierna Àr helhetsgreppet. Allt analyseras, undersöks och beskrivs med utgÄngspunkt frÄn kanslern. FrÄn barndomen till dödsbÀdden tecknas ett fullödigt portrÀtt av mannen, politikern, diplomaten och maktmÀnniskan Axel Oxenstierna. NÄgot jag som historienörd mer Àn vÀlkomnar.

TyvÀrr Àr det en vÀldigt tung bok att ta sig genom. Gunnar Wetterbergs prosa saknar ett driv och ett flyt som hjÀlper lÀsaren genom. SprÄket hade behövt lÀttas upp, för med alla fakta som presenteras blir boken tung nog, ja nÀstan överlastad.

Jag kan bara jÀmföra med andra svenska författare som skrivit biografier om historiska personer. Ta Dick Harrison till exempel vars biografi om Karl Knutsson Bonde Àr lÀtt som en fjÀder i en sommarbris i jÀmförelse, trots att bÄda biografierna Àr lika omfattande och faktaspÀckade.

Den tunga prosan gör tyvÀrr att biografin om Axel Oxenstierna endast kan rekommenderas till de som verkligen har ett brinnande intresse för personen och/eller tidsepoken. Det behövs för att ta sig genom denna, i övrigt, utmÀrkta biografi.

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇