Bokrecension: Att bygga bärande relationer: om vuxenvärldens möjligheter i arbetet med utsatta barn och ungdomar av Lasse Mattila

Beräknad lästid: 7 minuter ⏳
Lasse Mattila

Barn ser upp till de vuxna runt omkring, men vuxendyrkan är ett fenomen som inte varar särskilt länge. Så småningom bryts förtrollningen och barnen börjar se saker och ting ur ett vuxnare perspektiv.

Man kan alltså inte förlita sig på att barn ser upp till vuxna och litar på dem för alltid. En stark relation med barnen i ens omgivning kräver både tid och arbete, samt rätt kunskap.

Boken Att bygga bärande relationer: om vuxenvärldens möjligheter i arbetet med utsatta barn och ungdomar är skriven av en författare med över två årtiondens erfarenhet av att arbeta med utsatta barn och ungdomar.

Att bygga bärande relationer beskriver hur man som vuxen kan kultivera bärande relationer med barn och ungdomar i ens omgivning, och således utgöra en stadig och stabil närvaro för unga barn som behöver vägledning i livet.

Böcker inom barn- och utvecklingspsykologi utgör otroligt viktiga byggstenar för vårt samhälles framtid, men det gäller förstås att dessa böcker är välskrivna och att de bygger på empiriskt utvärderad kunskap.

Hur ser det ut med Att bygga bärande relationer av Lasse Mattila? Boken utkom år 2015, och har fått ett flertal positiva recensioner. I denna artikel får man lära sig mer om boken och dess innehåll.

Om författaren

Böcker inom barnpsykologi är omöjliga att skriva om man som författare inte har lång erfarenhet av att jobba med barn.

Lasse Mattila är en finländsk socionom, föreläsare och författare med över 20 års erfarenhet av att arbeta med utsatta barn och ungdomar.

Mattilas fokus ligger på läkemedelsfri och naturlig behandling av barn som haft en tuffare start på livet.

Mattila anser att vi som samhälle tenderar att underskatta hur de förutsättningar man har i livet kan påverka såväl ens mående som ens beteende. Barn som engagerat sig i kriminalitet eller som lider av ett drogberoende trillar vanligtvis inte in i detta självmant.

De påfrestningar som dessa barn fått uppleva, ofta från en otroligt ung ålder, är det som bildat deras världssyn och format deras beteenden.

Med rätt vägledning från vuxna, istället för en sjukförklaring – eller ännu värre, total apati – kan dessa ungdomar och barn utvecklas i rätt riktning och en dag bli funktionella och välmående medlemmar i samhället.

Författarens mål är, enligt honom själv, att bidra till en ökad förståelse för mental hälsa i samhället som stort.

Han vill dessutom uppmuntra till annat än en läkemedelsinriktad behandling, eftersom han inte anser att det är ett hållbart svar på psykisk ohälsa.

Om boken

Att bygga bärande relationer fokuserar främst på hur man som vuxen kan motverka en känsla av utanförskap och utsatthet hos ungdomar och barn som befinner sig i svåra situationer.

Mattila anser att en inspirerande vuxen närvaro i livet kan förändra en otroligt negativ livssituation till något positivt.

Det handlar om att inspirera hopp om framtiden i utsatta barn – ett hopp som motiverar dem till att kämpa vidare varje dag, och till att utvecklas på ett hälsosamt sätt.

Mattila delar här med sig av sina erfarenheter som socialarbetare; ett jobb där han i första hand fått se de tuffa situationer som vissa barn fötts in i.

De påfrestningar som utsatta barn måste leva med är förstås något som inte är deras fel, utan det är ett misslyckande som de vuxna runt omkring ansvarar för.

Det gäller föräldrarna, lärare eller annan vårdnadshavare. Men ändå sätter man skuld och ansvar på barnet när hen sedan agerar på ohälsosamma sätt såsom med våld. Det känns inte riktigt och rätt.

Att bygga bärande relationer innehåller beskrivningar av verkliga situationer som verkliga barn fått uppleva. Man får läsa om olika fall, vilket ger ett bredare perspektiv på utsatta barns förhållanden och tankesätt. 

Mattila sätter särskilt fokus på hur de vuxna i omgivningen, genom att agera på rätt sätt, kan spela en avgörande roll i dessa barns liv. Det är en något kortare bok, på endast 95 sidor, men trots det får man här mycket information att bearbeta.

Boken är en klockren rekommendation för både föräldrar och de människor (lärare, socionomer, etc) som arbetar med barn i svåra situationer.

Bärande relationer avgörande för en bättre framtid

Ansvaret för hur framtiden ser ut ligger på de hårt arbetande socialarbetare, lärare och barnpsykologer (för att nämna några exempel) som hjälper unga barn i utsatta situationer att få ett grepp om livet och ta rätt beslut.

För att detta ska åstadkommas på rätt sätt krävs rätt kunskap.

Genom att bygga bärande relationer med utsatta barn och ungdomar, kan de vuxna som ansvarar för dessa barn erbjuda stöd och tröst i de allra mörkaste situationer.

Det krävs inte särskilt mycket för att skapa en hållbar positiv förändring i samhället – allt man behöver är en vilja att hjälpa, och ett lyssnande öra. Denna bok har många kloka tankar kring hur man åstadkommer detta, och inspirerar de barn som inte har någon att förlita sig på.

Att bygga bärande relationer är en bok som passar kontaktpersoner, familjehemsföräldrar, tränare och andra som i sitt arbete regelbundet möter barn. Med handfasta råd får man god hjälp på vägen till ett bättre samhälle.

Summering

Denna bok har en hel del livsviktig information att erbjuda den som i sitt arbete möter barn. Här får man lära sig om hur man, genom att bygga bärande relationer med barn och ungdomar, kan hjälpa forma samhällets utveckling.

Dåligt och destruktivt beteende är inte något som dyker upp övernatt, och inte heller något som förekommer utan någon extern anledning. Barn behöver vuxna att se upp till och förlita sig på.

Att bygga bärande relationer av Lasse Mattila har detta budskap i fokus. Rätt vägledning kan spela en avgörande roll i unga barns utveckling och välmående.

Detta är en riktigt bra bok för exempelvis utbildare och barnpsykologer.

Att bygga bärande relationer är välskriven, koncis och full av pålitlig information från en författare och socialarbetare som vet vad han talar om.

Lasse Mattila har fler böcker kring samma ämne som kan vara av intresse!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇