Bokrecension: Anna och den Franska Kyssen av Stephanie Perkins

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Titel: Anna och den Franska Kyssen
Originalets titel: Anna and the French Kiss
Författare: Stephanie Perkins
Antal sidor: 297
Förlag: Modernista

”Han ser mig djupt i ögonen. Det Ă€r första gĂ„ngen han ser sĂ„ dĂ€r pĂ„ mig. Jag vĂ€nder bort blicken först och kĂ€nner att han dröjer sig kvar nĂ„gra ögonblick till innan han vĂ€nder sig bort.

Jag vet att han ler. Mitt hjĂ€rta hamrar i bröstet.”

Handling

Anna lever ett bra liv i Atlanta. Hon har sin bĂ€sta vĂ€n Bridgette och arbetskamraten Toph som nyligen börjat besvara hennes kĂ€nslor. Men det livet fĂ„r ett abrupt slut ner hennes pappa plötsligt bestĂ€mmer sig för att hon ska gĂ„ sitt sista skolĂ„r i Paris. Ensam.

I en helt ny stad – och Ă€nnu vĂ€rre hon förstĂ„r ju inte ett ord franska! Men sĂ„ fĂ„r allt en vĂ€ndning nĂ€r hon möter en del nya personer, bland dem den snygga engelsk-fransmannen/amerikanaren Étienne St. Clair som snabbt blir hennes bĂ€sta vĂ€n. Och kanske finns dĂ€r mer Ă€n vĂ€nskap, men St. Clair Ă€r ju redan upptagen, och det kanske Anna sjĂ€lv ocksĂ„ Ă€r förresten
Eller?     

Paris visar sig inte alls vara som hon förestÀllt sig. Staden Àr magisk och innehÄller fler hemligheter Àn hon nÄgonsin kunnat ana. Hennes Är dÀr blir lÄngt mycket bÀttre Àn hon tÀnkt sig och blir bÄde omtumlande, hjÀrtslitande och alldeles fantastisk.

Mitt omdöme

Jag Ă€lskade den hĂ€r boken! Älskade, Ă€lskade, Ă€lskade! Den var hĂ€rlig, vacker, romantisk och underhĂ„llande. Rapp och jordnĂ€ra.        HuvudkaraktĂ€ren Anna var vĂ€ldigt lĂ€tt att relatera till – kanske för att jag troligtvis hamnar exakt i den mĂ„lgruppen boken riktar sig till, men jag förstod henne verkligen. St. Clair var ocksĂ„ en karaktĂ€r jag snabbt fastnade för.

Det tog inte lĂ„ng tid innan jag var precis lika charmad av honom som Anna. Faktum med att miljön hela boken utspelar sig i var nĂ„got som tilltalade mig otroligt mycket, Paris, elevhemmet. Det var lĂ€tt och hĂ€rligt att drömma sig bort dit och fĂ„ spendera nĂ„gra dagar i Frankrike med Anna.       

Boken var aldrig trĂ„kig, allt gick fort fram (inte för fort), och dröjde sig inte kvar för lĂ€nge pĂ„ ett och samma stĂ€lle. Det enda jag möjligtvis skulle kunna anmĂ€rka pĂ„ Ă€r att det blir en aning lĂ„ngdraget att relationen boken fokuserar pĂ„ aldrig riktigt kommer igĂ„ng pĂ„ det sĂ€ttet man vĂ€ntar pĂ„, trotts att man vet att den kommer tillslut. Men relationen utvecklas Ă€ndĂ„ stĂ€ndigt pĂ„ ett intressant sĂ€tt och blir dĂ€rför heller inte trĂ„kig.       

Vad som verkligen fick mig att fastna för den hÀr boken (förutom allt det andra bra som typ St. Clair, Paris, och den stÀndigt underhÄllande handlingen) var att den kÀndes Àkta. Verkligen Àkta. Jag har ju redan nÀmnt att jag kÀnner igen mig i Anna, för jag skulle reagera som henne i mÄnga av de situationer hon befinner sig i.

Det fĂ„r boken att kĂ€nnas vĂ€ldigt verklig, inte bara sliskigt romantisk. Vad författaren sedan gör vĂ€ldigt vĂ€l Ă€r att ta allt det dĂ€r Ă€kta och lĂ€gga till en liten humoristisk twist pĂ„ det hela. Jag skrattade kanske inte rakt ut, men nog fick den hĂ€r boken mig att le alltid.       

För er som gillar Morgan Matson eller Sarah Dessen tror jag den hĂ€r boken Ă€r ett kap – det Ă€r nĂ€stan sĂ„ jag vĂ„gar sĂ€ga att Anna och den Franska Kyssen Ă€r lika slĂ„ende som deras böcker, men kryddad med lite extra humor. Verkligen otroligt lĂ€svĂ€rd.

Perfekt att lĂ€sa pĂ„ stranden eller i hĂ€ngmattan eller var som helst i sommar!! Personligen ser jag framemot att lĂ€sa mer av Stephanie Perkins i framtiden (- om jag inte missminner mig slĂ€pps en till av hennes böcker pĂ„ svenska i september sĂ„ det kanske kan vara nĂ„got att se fram emot)!

PoĂ€ng: 8 av 10

Vad tycker ni sjÀlva om den hÀr boken? Ett rent kap eller bara en tonÄrsbok i mÀngden?

InlÀgg senast uppdaterat: 25 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇