Bokrecension: Amerikanska gudar av Neil Gaiman

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Shadow har suttit tre Är i fÀngelse och det enda han vill Àr att fÄ Äka hem till sin fru Laura och hÄlla sig undan trassel i resten av sitt liv.

Han ser fram emot det och lĂ€ngtar efter det – och sĂ„ rycks allting plötsligt bort. Bara ett par fĂ„ dagar innan han ska fĂ„ Ă„ka hem fĂ„r han reda pĂ„ att Laura dött i en bilolycka.

Chockad sÀtter sig Shadow pÄ planet hem utan att riktigt veta var han ska ta vÀgen. Han vill bara gÄ pÄ Lauras begravning och sedan vet han inte mer. Men pÄ planet bredvid honom sitter en underlig man i kostym som presenterar sig som mr Wednesday.

Wednesday vill att Shadow ska arbeta Ă„t honom.

PÄ nÄgot underligt sÀtt vet han precis vem Shadow Àr och vad han upplevt, han vet mycket mer Àn vad som borde vara möjligt. Och innan Shadow riktigt fattat hur det hela gÄtt till sÄ har han börjat jobba för Wednesday, som nÄgot slags springpojke som ska skydda och hjÀlpa Wednesday pÄ en resa som blir alltmer mÀrklig.

Shadow och Wednesday flÀnger omkring i staterna och försöker övertyga en brokig skara mÀnniskor (eller Àr de mÀnniskor?) att hjÀlpa till i nÄgon slags strid. Shadow vet inte alla detaljer och han bryr sig inte heller om att frÄga. Vad har han egentligen att förlora?

Men vem Àr egentligen den karismatiske och underlige mr Wednesday? Varför envisas Laura med att komma tillbaka frÄn de döda? Vem eller vad Àr agenterna som kidnappar Shadow, och vad betyder drömmarna som stÀndigt upprepas?

Och vad kommer hĂ€nda om de nya gudarna tar över helt, om de gamla glöms bort
?

Amerikanska gudar Àr en underlig och ganska rörig bok.
Den Àr originell och stundtals vÀldigt komisk, men trots det vet jag inte riktigt vad jag ska tycka.

Shadow som huvudperson Àr vÀldigt diffus och ganska overklig i min mening. Ingen vid sina sinnens fulla bruk skulle bara se och inte reflektera över de saker han upplever. Samtidigt besitter hans karaktÀr en mÀnsklighet som kÀnns vÀldigt trygg.

SkrivsÀttet Àr enkelt uppbyggt men kan ÀndÄ bli oerhört invecklat och svÄrförstÄtt, sÀrskilt nÀr parenteser dyker upp i dialogen eller nÀr det blir alltför mÄnga svÄra ord pÄ samma stÀlle.

Boken innehÄller vÀldigt mÄnga vinkar till legender, folksagor, myter och religion, och om man inte Àr expert pÄ hedniska gudar frÄn vÀrldens alla hörn Àr jag ganska sÀker pÄ att man inte kommer förstÄ hÀlften av alla de blinkningar som dyker upp. Det gör inte jag.

Kanske Ă€r det en del i det hela som gör att det blir vĂ€ldigt förvirrande för mig – att de flummiga saker jag lĂ€ser om i sjĂ€lva verket har en förklaring nĂ„gonstans i Indiens myter. DĂ€rför kĂ€nner jag mig lite okapabel till att recensera boken, eftersom jag inte vet allt som Ă€r bakomliggande.

Samtidigt som jag Àr konfunderad över alla de blinkningar som Àr menade Ät andra religioner, sÄ kan jag roas av bokens ironi, den rappa dialogen och det tragikomiska i gudar som försöker hanka sig fram bÀst de kan i nutidens Amerika. Konceptet har stora likheter med barn/ungdoms-serien om Percy Jackson av Rick Riordan, dÀr de grekiska gudarna Àr anpassade till vÄr tids civilisation.

Det hÀr Àr lite samma sak, men med all vÀrldens gudar och mytiska varelser och utan lika lÀttförstÄeliga förklaringar. Att man sett Jesus lifta i Afghanistan Àr en av de smÄ ironiska kommentarerna som fÄr mig att skratta lÀnge nÀr jag lÀser, liksom Shadows enkla syn pÄ vÀrlden som ibland blir komisk.

En annan grej med boken Àr att det finns smÄ historier i slutet av nÄgra av kapitlen, som handlar om hÀndelser med koppling till gudar och andra vÀsen pÄ andra hÄll och andra tider i Amerika. Vissa av dem kÀnns bara som nÄgot som stoppar tempot i boken, medan andra Àr intressanta och förtrollande, som bra noveller.

Det Ă€r lite som i Rudyard Kiplings Djungelboken nĂ€r jag lĂ€ser dem – historier med svaga kopplingar till huvudberĂ€ttelsen, men i sig Ă€r de sina egna.

Amerikanska gudar Àr ingen dÄlig bok, men jag tycker inte heller att den Àr bra. Den har en potential som den aldrig riktigt lever upp till, och det kÀnns ofta som om handlingen trasslar in sig i alla vinkar. Samtidigt kan man uppskatta den för allt det som pÄ andra sÀtt Àr dess svagheter.

”American Gods”, 2001

InlÀgg senast uppdaterat: 27 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇