Bokrecension: Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri

BerĂ€knad lĂ€stid: 3 minuter ⏳

Bokens titel: Allt jag inte minns
Författare: Jonas Hassen Khemiri
Originalets titel: –
ÖversĂ€ttare:-
Förlag & Är: Albert Bonnier Förlag 2015
Antal sidor: 331
LĂ€st format: e-bok
GoodReads medelbetyg: 3,81
Boktipset förvÀntat betyg: 4.7
Betyg: 3

Handling

Allt jag inte minns Àr en roman om kÀrlek, vardag, ekonomi, vÄld och vÀnskap. Samuels vÀnner intervjuas om hÀndelseförloppet innan hans död. Det spekuleras om orsaken till hans död. Var det Vandads fel? Drev hans brustna hjÀrta över Laide honom till sjÀlvmord?

Vems minne kan man lita pÄ?

Recension

Boken Àr skriven i en originell form, som om nÄgon intervjuar folk om en person de kÀnner. Men kÀnslan jag fÄr kÀnns ibland lite mera som skvaller, dÄ man Àr osÀker pÄ vad som stÀmmer och vad som inte gör det.

Men det ingĂ„r vĂ€l i titeln “Allt jag inte minns”, att folk bĂ„de upplever och kommer ihĂ„g olika versioner och Ă€ven glömmer bort delar av vad som egentligen har hĂ€nt. Att rekonstruera hĂ€ndelseförlopp i efterhand Ă€r en svĂ„r process.

Jag tyckte boken kÀndes lite rörig till en början och jag hade svÄrt att fÄ grepp om handlingen överhuvudtaget. En tredjedel igenom kÀnde jag mig fortfarande förvirrad och övervÀgde att de upp helt och hÄllet, men fortsatte dÄ boken ÀndÄ Àr sÄ kort.

Men efter ett tag började karaktÀrerna ta form, man började fÄ grepp om handlingen och jag mÀrkte att jag hade fastnat i berÀttelsen. Texten Àndrar ocksÄ karaktÀr frÄn kortare meningar till allt lÀngre stycken ju lÀngre i boken man kommer.

Jag fÄr en slags nostalgisk kÀnsla frÄn tiderna dÄ man sjÀlv festade och drog frÄn fest till fest. De osammanhÀngande skvallerstoryna man dÄ fick höra och skulle pussla ihop efter bÀsta förmÄga, osÀker pÄ vem som talade sanning och vem som bara överdrev alla hÀndelser.

Jag Àr rÀtt överraskad över den uppmÀrksamhet den hör boken har fÄtt, men tycker ÀndÄ slutligen att boken var helt ok.

Inte superbra, men klart lÀsbar.

E-bok, Jonas Hassen Khemiri, Sverige, betyg 3

InlÀgg senast uppdaterat: 7 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇