Bokrecension: Alkemisten av Paulo Coelho – En tänkvärd bok

Beräknad lästid: 7 minuter ⏳

Jag läste nyligen “Alkemisten” ännu en gång efter att ha skjutit upp det länge. Jag läste den vid en perfekt tidpunkt efter att en vän rekommenderat den. Boken är vacker och ett inspirerande mästerverk.

Jag glömmer aldrig första gången jag läste Alkemisten.

Den var så stor och nästan svår att ta in.

Jag önskar jag kunde läsa boken för första gången igen. Den fick mig i princip att tro på hopp.

Alkemisten: Om boken

Alkemisten av den brasilianske författaren Paulo Coelho är en av historiens mest sålda böcker. Den publicerades första gången 1988 på portugisiska och är nu översatt internationellt till många språk. Romanen är en allegori som följer en ung andalusisk herde på hans resa till pyramiderna i Egypten, efter att ha haft en återkommande dröm om att hitta en skatt där.

Coelho skrev Alkemisten på bara två veckor 1987. Han förklarade att han kunde skriva i denna takt eftersom berättelsen “redan var skriven i [hans] själ”.

Temat handlar om att hitta sitt öde eller sitt syfte i livet.

Alkemisten: Handling

Berättelsen handlar om en herdepojke från Spanien som heter Santiago. Han får hela tiden samma dröm om skatter som finns i pyramiderna i Egypten. Han ger sig ut på en resa för att följa sin dröm efter att ha träffat en gammal kung som erbjuder honom magiska stenar och råd.

Santiago korsar Medelhavet och Sahara för att hitta sina skatter i Egypten och även förverkliga sin personliga legend som är hans syfte i livet.

Boken beskriver hans resa och de olika möten som han upplever när han följer sin dröm. Under hela resan träffar Santiago många nya människor och mycket svårigheter som i slutändan hjälper honom att lära sig och växa hela vägen. Hittar han skatterna i Egyptens pyramid?

Alkemisten: Mina tankar

Alkemisten är en fantastisk bok och berättandet är vackert. Ordvalet är oklanderligt, fullt av visdom och filosofi. Jag älskade det totalt. Berättelsen är väldigt förtrollande och sprudlar av optimism vilket jag tror är väldigt viktigt i våra liv. Boken visar att resan till ditt öde är lika viktig som själva ödet. Jag älskar hur boken betonar vikten av tro, hopp och andlighet genom berättelsen om en vanlig pojke.

Jag tror att den här boken tilltalar alla eftersom vi alla har drömmar och ibland vill vi bara att någon ska berätta för oss att de kan gå i uppfyllelse. Sammantaget är “Alkemisten” en mycket spännande fiktionsroman och den förtjänar en plats i allas bokhylla.

Alkemisten: Sammanfattning

Paulo Coelhos förtrollande roman i kategorin eklektisk “magisk realism” är bländande på många sätt. Stilen läser enkelt men innehåller kraftfulla känslor, intressanta och djupa karaktärer, vändningar och inspirerande visdom.

En andalusisk herdepojke vid namn Santiago reser från sitt hemland i Spanien till den egyptiska öknen på jakt efter en skatt begravd i pyramiderna.

Han är både en enkel fårskötare och en ambitiös upptäcktsresande. Han följer sina drömmar, bokstavligen, en brunn som “tecken” från sin omgivning. Vår huvudkaraktär är eftertänksam bortom sina år men också ett barn som kan påverkas.

Längs vägen träffar han en zigenarkvinna, en man som kallar sig kung (är han verkligen en kung? vem ska han tro på?), en man som säger sig vara en alkemist (är han verkligen en alkemist som kan förvandla metall till guld? ) och så en riktig alkemist som inte skryter alls.

Varje karaktär pekar Santiago i riktning mot hans uppdrag. Ingen vet vad skatten är, eller om Santiago kommer att kunna övervinna hindren på vägen. Han hamnar på återvändsgränder, någon stjäl hans pengar, han litar felaktigt, han blir tillfångatagen i öknen, etc… men fantastiska saker händer också och handlingen går alltid framåt. Tidvatten vänder. Han ändrar utan tvekan sitt eget öde med sina handlingar.

Santiago måste brottas med vad han får höra kontra vad som är verkligt. Men det som börjar som en resa för att hitta världsliga gods förvandlas till en upptäckt av skatten som finns inom – den fina gränsen mellan verklighet och det andliga.

Han går från hopplös till hoppfull och tillbaka igen genom hela historien. Han träffar till och med Fatima, kärlek vid första ögonkastet, i en enorm ökenoas. Hans strävan, tillsammans med genren magisk realism, kan lämna läsaren med frågor.

Tillkallade Santiago verkligen sandstormen som ledde till hans flykt i öknen eller var det en slump? Kände han verkligen Fatimas kindpuss på slutet, eller var det bara en känsla eller längtan efter att uppfylla sitt löfte att återvända till henne?

Frodig, suggestiv och full av fantastiska citat om att vara, berättelsen om Santiago är en verklig (och lite magisk) representation av den förvandlande kraften i våra drömmar, vare sig de är verkliga eller inbillade, människor i våra liv och vikten av att lyssna till våra hjärtan.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag på 1MiljonBoktips.se 😲
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du måste bekräfta din prenumeration via e-post för att delta i tävlingen. Vi skickar aldrig skräppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda på mer i vår Integritetspolicy.

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Vi är, som namnet på sajten avslöjar, helt galna i böcker & ljudböcker! 📚

Vi har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera våra alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Team 1MiljonBoktips
Senaste inläggen av Team 1MiljonBoktips (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇