Bokrecension: Alex Dogboy av Monica Zak

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Boken som jag har lÀst heter Alex Dogboy, och Àr skriven av Monica Zak.

Författaren har Àven skrivit böcker som Spöken frÄn hela vÀrlden och Tredje KÀrleken.

Boken handlar, som man kan höra pÄ titeln, om Alex, Àven kallad Dogboy.

Alex Àr en kille som efter att ha blivit övergiven av bÄda sina förÀldrar vÀljer att leva sitt liv som ett gatubarn pÄ som smutsiga gatorna i Honduras. Alex orkar inte med att gÄ och vÀnta pÄ att hans mamma ska komma och hÀmta honom, och vÀljer dÀrför att leva sjÀlv.

SÄ varför heter boken Alex Dogboy? Jo, Alex börjar att jobba pÄ soptippen, för att tjÀna lite pengar till mat.

DÄ ser han att det rör sig bland soporna, och i en kartong ligger en liten hundvalp. Denna lilla valpen följer med Alex vart han Àn gÄr, och dÀrför börjar han kallas Dogboy. Efter ett tag slutar han med att leta sopor, utan försöker tjÀna pengar pÄ annat sÀtt.

Detta gÄr dock inte sÄ bra, och tillslut Àr det enda Dogboy fÄr i sig Àr lim. Plötsligt en dag, fÄr han syn pÄ en flicka som sitter vid ett stÄnd och sÀljer plastskor. Dogboy vÀljer att gÄ fram och prata med tjejen, och plötsligt kan han inte hjÀlpa att han blir förÀlskad i henne.

Flickan heter Alicia. Dogboy gör exakt allting för att fÄ flickan att gilla honom tillbaka: Han skaffar ett jobb pÄ en videobutik, sÄ att han har rÄd med shampo, tvÄl och deodorant sÄ Alicia slipper kÀnna hans stank. Ja, han slutar till och med att sniffa lim för henne. Men plötsligt en dag, sÄ Àr stÄndet dÀr Alicia jobbade borta, och han ser inte röken av henne mer.

Dogboy kÀnner inte lÀngre nÄgon livsglÀdje, och han börjar att sniffa lim igen. SÄ en dag, vÀcks Alex av en kvinna som stÄr jÀmte honom. Senare fÄr han reda pÄ att kvinnan heter Fru Leti, och har ett stÄnd dÀr hon sÀljer kött. Dogboy fÄr ett erbjudande om att börja jobba hos Fru Leti, och till en början Àr han mycket misstÀnksam, men mÀrker senare att kvinnan enbart vill Dogboy vÀl.

Killens liv gÄr upp och ner hela tiden, och under den tid som vi fÄr följa Alex, Àr han med om mÄnga saker. Han blir kidnappad, misshandlad knivskuren. Men han ger aldrig upp hoppet om att fÄ trÀffa sin mamma en gÄng till.

Författaren skriver pÄ ett sÀtt som gör att man kÀnner sig som Alex tredje hund. Man kÀnner sig som att vara killens bÀsta kompis, och kÀnner honom ut och innan. Boken Àr baserad pÄ en verklig hÀndelse, och tack vare det blir boken mer intressant.

Man vet att en pojke nÄgonstans i vÀrlden har upplevt det mesta av vad man lÀser, och kÀnner dÄ mer inlevelse.

Jag har inte direkt upplevt nÄgot liknande, men efter att jag har lÀst boken kÀnns det som att jag har gjort det.

Jag tycker att det finns mÄnga budskap i denna boken. Me det allra starkaste budskapen som jag hittar Àr nog att man aldrig ska ge upp.

Hur omöjligt nÄgot egentligen Àr, sÄ ska man aldrig sluta kÀmpa.

Alex mamma lÀmnade honom, hon stack. Dock ger aldrig Alex upp hoppet om att en dag fÄ flytta med henne till USA.

Till slut fÄr ju Alex prata med henne, han fÄr höra sin mammas röst. Och Àven om det inte slutade sÄ bra, sÄ ville Alex bara ha en bekrÀftelse. En bekrÀftelse att hon inte ville ha med honom att göra, en bekrÀftelse att han inte betyder nÄgot för henne lÀngre.

Nu slipper Alex att gÄ runt och undra var hon Àr, och vad hon gör. En befrielse, skulle jag kalla det.

Eftersom att man fick sÄdan inlevelse i boken ger jag den 8/10. Jag tycker att denna boken var en bra bok, och den gick snabb att lÀsa.

Om en bok tar vÀldigt lÄng tid att lÀsa tröttnar jag vÀldigt enkelt pÄ den, men det gjorde jag inte pÄ denna.

InlÀgg senast uppdaterat: 26 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇