Bokrecension: A battle won av Thomas Russell

BerĂ€knad lĂ€stid: 2 minuter ⏳

Jag har just lÀst ut Sean Thomas Russell A battle won om den formidabelt intetsÀgande löjtnanten Charles Hayden som med en brittisk pappa och en fransk mÀnniska plÄgas av stÀndiga identitetsproblem.

En sjökrigsroman för 2000-talet med andra ord. Fast den utspelar sig förstÄs under sent 1700-tal sÄ som en riktig brittisk sjökrigsroman bör.

Jag lÀser sjökrigsromaner som andra lÀser massproducerade deckare eller chic lit. AlltsÄ som ren förströelselitteratur. Förströelselitteratur kÀnnetecknas av att alla verk i genren Àr uppbyggda pÄ ungefÀr samma sÀtt och innehÄller ungefÀr samma komponenter.

Det blir som att följa en lÄng sÄpoperaserie pÄ TV. Man vet liksom vad man fÄr redan frÄn början. En riktigt bra sjökrigsroman ska innehÄlla:

  • minst ett ordentligt ovĂ€der dĂ€r skeppet hĂ„ller pĂ„ att gĂ„ under
  • minst en riktigt spĂ€nnande sjöstrid mot överlĂ€gsen fiende
  • minst en fetlagd, rödhĂ„rig och smĂ„supande skeppare
  • minst en lĂ€rd figur som i hemlighet sympatiserar med upplysningens ideal och som odlar ett osunt intresse för botanik och naturfilosofi, lĂ€mpligen skeppskirurgen.
  • minst en inkompetent, elak, feg och omöjlig överordnad som ideligen sĂ€tter kĂ€ppar i hjulet för vĂ„r stackars hjĂ€lte
  • minst en vankelmodig tur fram och tillbaka i kajutan dĂ€r kaptenen begrundar ledarskapets ensamhet
  • en handfull glada, hurtiga kadetter varav den bĂ€sta efter sin första strid med blekt ansikte bekĂ€nner sin vĂ€mjelse för att döda
  • en frĂ„n början hopplös och okunnig besĂ€ttning som under bokens gĂ„ng trimmas samman till brittisk perfektion

NÀr man har lÀst ett par stycken blandar man snart ihop alla med varandra och det Àr vÀl kanske det som Àr meningen.

Om man Àr lite ouppmÀrksam i lÀsningen kan man fylla i med scener som man minns frÄn andra böcker. Hur praktiskt som helst.

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇