Bokrecension: 22/11 1963 av Stephen King

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Ända sedan jag lĂ€ste om att den hĂ€r boken skulle ges ut har jag sett fram emot den. Förra Ă„ret var ju femtioĂ„rsdagen för mordet pĂ„ John F. Kennedy och det svenska förlaget valde att uppmĂ€rksamma den dagen med att ge ut översĂ€ttningen av 22/11 1963 just den 22/11, vilket passar bĂ€ttre och bĂ€ttre ju mer jag tĂ€nker pĂ„ det.

Det Àr vÀldigt roligt att ha en ny, frÀsch King-bok att sÀtta tÀnderna i, sÀrskilt en som Àr nÀstan 800 sidor lÄng. Precis som hans förra bok Under kupolen Àr det hÀr en riktig pjÀs som man knappast knallar omkring med i vÀskan utan att tÀnka efter hur lÄngt man kommer vara tvungen att gÄ först.

Jake Epping jobbar Ă„r 2011 som engelsklĂ€rare i smĂ„staden Lisbon Falls i Maine. Han Ă€r frĂ„nskild och har inga barn, och nĂ€r en döende vĂ€n ger honom ett uppdrag finns det ingenting som egentligen kan stoppa honom. Hans vĂ€n har pĂ„ nĂ„got sĂ€tt hittat en port till det förflutna – nĂ€rmare bestĂ€mt till den 9 september 1958, klockan tvĂ„ minuter i tolv pĂ„ dagen.

Och oavsett hur lÀnge man stannar har det bara gÄtt tvÄ minuter nÀr man ÄtervÀnder till 2011. Skulle man anvÀnda porten igen kommer man Äterigen ut pÄ andra sidan vid samma tillfÀlle, och den förra resan har ÄterstÀllts. Jakes vÀn övertygar honom om att anvÀnda porten till att försöka förhindra mordet pÄ Kennedy den 22 november 1963. Det finns hur mÄnga chanser som helst och ingenting att förlora.

Under ett falskt namn kastar sig Jake ut i det sena femtiotalets Amerika för att vara pÄ exakt rÀtt plats vid rÀtt tillfÀlle. Men han upptÀcker snart att det förflutna inte vill förÀndras, och att allting som kan gÄ fel kommer att gÄ fel.

Om ni minns min recension av Kings förra bok, Under kupolen, sÄ kanske ni minns att jag tyckte att den var nÄgot av det bÀsta han Ästadkommit under de senaste tio Ären. SÄ ocksÄ hÀr. King har hittat tillbaka till en gnista som jag lÀnge trott att han tappat, och det resulterar i en lÀsglÀdje som heter duga. Hundra sidor av den hÀr romanen kÀnns som tjugo.

Den Ă€r spĂ€nnande, engagerande och framför allt originell. Jag har personligen inte sĂ€rskilt mycket till övers för tidsresor – de har en tendens att fĂ„ min hjĂ€rna att vĂ€rka – men i det hĂ€r fallet fungerar det. Och det fungerar bra.

Framför allt Kings levande, skickliga skildring av dÄtidens Amerika slÄr mig med hÀpnad. Han lyckas beskriva femtio- och sextiotalets Maine och Texas med fÀrg och liv som gör att jag kÀnner mig otroligt nÀrvarande, i allt frÄn hÄrfrisyrer, telefonkiosker och musik till mode, bilmÀrken och sjukvÄrd. Och sjÀlv Àr jag född i Sverige pÄ 1990-talet.

Han lyckas beskriva allt det och stÀlla det i en intressant och relevant kontrast till 2010-talet som ibland Àr rolig, ibland sorglig, men hela tiden underhÄllande. Det Àr verkligen en bedrift.

Det mÀrks att King Àr en gammal i gamet vid det hÀr laget, och han har ett sjÀlvförtroende i sitt skrivande som blir direkt dödligt i kombination med en bra berÀttelse. För det Àr precis vad han har i 22/11 1963. Det Àr en bra berÀttelse.

LÀnge har jag tyckt att hans senaste böcker kÀnns trötta och Ätervinner handlingen ur gamla romaner, men hÀr har vi nÄgot helt nytt som kÀnns friskt, uppiggande och oförutsÀgbart, till och med för mig som lÀst nÀstan allt han gett ut.

Inte för att 22/11 1963 inte har sina svaga stÀllen (kanske framför allt hur lÀttövertygad Jake Àr), men jag kan verkligen ha överseende med dem. Den stora svÄrigheten för mig som ung, icke-amerikansk lÀsare ligger vÀl egentligen i att jag faktiskt aldrig brytt mig sÀrskilt mycket om Kennedy.

Jag Àr inte insatt i mordet pÄ honom och har aldrig varit nÀmnvÀrt intresserad av det heller, och ibland kan den hÀr boken bli nÄgot tröttsam i fixeringen vid Oswald och detaljer kring mordet, men Ä andra sidan Àr det vÀl vad man fÄr om man vÀljer att lÀsa en bok med morddatumet i titeln.

Jag tror helt enkelt att nÄgon som Àr mer intresserad (eller rÀtt och slÀtt bara född i Amerika) skulle fÄ ut lite mer Àn den hÀr romanen Àn vad jag fick. Det kan vara vÀrt att notera, för den hÀr boken handlar mer om historiska personer och verkliga hÀndelser Àn om tidsresor.

Vill man ha en science fiction-roman istÀllet gör man nog bÀst i att leta nÄgon annanstans.

Men förutom att det Àr en historisk roman med en science-fiction-twist sÄ Àr det ocksÄ en olidligt spÀnnande bok dÀr man aldrig riktigt kan vara sÀker pÄ hur det kommer sluta. Samtidigt som det Àr rÄ, thrillerliknande spÀnning Àr det ocksÄ en kÀrlekshistoria, och en berÀttelse om hur de minsta handlingar kan fÄ stora konsekvenser. 

Egentligen rÀcker det vÀl med att sÀga att jag knappt kunde sluta lÀsa den, ens nÀr jag var tvungen att slÀpa den med mig pÄ tÄget, tung som en hantel i min ryggsÀck.

“11/22/63”, 2011

InlÀgg senast uppdaterat: 5 mars, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇