Bokrecension: 1984 av George Orwell

BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Det Àr den fjÀrde april 1984 som Winston Smith börjar skriva dagbok. Att skriva pÄ det sÀttet Àr strÀngt förbjudet och om nÄgon kommer pÄ honom kan han rÀkna med att bli torterad eller dödad.

Winston lever ett torftigt, ensamt liv i det som en gÄng hette England, men som för lÀnge sedan bytt namn till Oceanien.

Han arbetar i Sanningsministeriet dÀr han skriver om sanningar till lögner och Àndrar det förflutna sÄ att historien ska passa ihop med nutiden.

Han har mycket fÄ minnen frÄn tiden före revolutionen, tiden innan partiet Engsoss, och eftersom det förflutna hela tiden Àndras finns det inga bevis för nÄgonting som hÀnt.

VÀrlden Àr ett enda stort nu. Ingenting annat Àn det som hÀnder i nuet spelar nÄgon som helst roll.

Överallt i staden som en gĂ„ng hette London finns stora plakat uppsatta, plakat pĂ„ deras ledare, barnens idol, partiets överhuvud – Storebror. Partiets slagord finns ocksĂ„ prĂ€ntade överallt; Krig Ă€r fred, Frihet Ă€r slaveri, Okunnighet Ă€r styrka.

I varje rum finns minst en teleskÀrm sÄ att man stÀndigt Àr bevakad och stÀndigt försedd med Storbror och partiets framgÄngar. Alla personer som hyser nÄgra som helst annorlunda Äsikter eller visar minsta antydan till illojalitet blir vaporiserade; de försvinner och syns inte till igen.

Allt detta Àr Winstons verklighet. Han beter sig som alla andra, ser ut som alla andra, sÀger inte mycket och anpassar sina ansiktsuttryck inför teleskÀrmarna sÄ att han visar sÄ lite kÀnslor som möjligt. Det bÀsta Àr att bara se fullkomligt neutral ut.
Men innerst inne börjar Winston misstÀnka att han Àr en brottsling.

Han Ă€r en krimtĂ€nkare, en som gör sig skyldig till brott via sina tankar. Han börjar inse att han inte tror pĂ„ partiet. Han har svĂ„rt att tro pĂ„ sitt arbete – hans förfalskningar Ă€r vĂ€l just det – förfalskningar?

Han börjar skriva i sin dagbok, börjar göra saker som krimtĂ€nkare gör – som att försöka ta reda pĂ„ vad som hĂ€nt i det förflutna, gĂ„ ensam pĂ„ gatan och innerst inne börja hata partiet.

Men allt detta Àr planlöst, alla hans misstankar Àr mer eller mindre vaga. Sedan trÀffar han Julia.

Att bli förÀlskad Àr ett brott i Oceanien. KÀrlek Àr nÄgot man bara visar Storebror. Julia gör Winstons tvivel till handling, och tillsammans blir de en revolt.

1984 Ă€r en av de klassiker som jag lĂ€nge tĂ€nkt att jag skulle lĂ€sa, men som aldrig blivit av pĂ„ grund av nĂ„gon outgrundlig anledning. Det Ă€r den första boken jag lĂ€st i egenskap av litteraturstuderande, med avsikt att senare analysera den.

Detta har varit bÄde en fördel och en nackdel i mitt lÀsande, eftersom jag pÄ en nivÄ inte varit helt och hÄllet engagerad i romanen. Mina tankar har varit alltför splittrade, jag har kÀnt ett tvÄng att lÀsa sÄ fort som möjligt, och vissa partier i boken har jag rent ut sagt pressat mig igenom pÄ grund av bristande entusiasm.

Allt detta Àr oerhört synd, eftersom jag samtidigt tycker mycket om boken. Den Àr vÀldigt intressant och jag kÀnner att jag skulle ha uppskattat den mer under andra omstÀndigheter.

Som de flesta vet sÄ Àr 1984 skriven 1949, och avsedd som ett slags mörk profetia av George Orwell. Han förutsÄg att diktaturen i hans roman skulle vara verklighet Är 1984. Nu sitter vi med facit i hand och vet att det inte blev sÄ, men trots det finns det mÄnga detaljer i romanen som kÀnns obehagligt aktuella.

I dagens samhÀlle har myndigheterna möjlighet att med hjÀlp av datorer komma inpÄ en individs liv in i minsta detalj, precis som teleskÀrmarna i boken kan.

Inte minst den omdebatterade FRA-lagen hĂ€r i Sverige kĂ€nns aktuell, och mĂ„nga diktaturer i vĂ€rlden visar upp mycket fĂ„ skillnader mot Orwells roman. 

1984 Ă€r givetvis, liksom den liknande Djurfarmen som Ă€r den av Orwells romaner jag tidigare lĂ€st, en slags karikatyr av diktaturen som han just dĂ„ sĂ„g i form av bland annat Sovjetunionen, men bara det faktum att mĂ„nga av de skrĂ€mmande detaljerna i boken gĂ„r att applicera pĂ„ dagens vĂ€sterlĂ€ndska samhĂ€lle kĂ€nns som en vĂ€ckarklocka.

Man kan ju hoppas att varenda politiker lÀst den hÀr boken, och alla som överhuvudtaget hÄller pÄ med politik i vilken form som helst.

Det Ă€r trots allt en bok som lĂ€mnat sĂ„ djupa spĂ„r i vĂ„rt samhĂ€lle att vi tillochmed fĂ„tt ett uttryck frĂ„n den; ”Storebror ser dig”, som ju anvĂ€nts inte bara i politiska sammanhang utan ocksĂ„ varit grundidĂ©n till tv-shower som just Big Brother.

Jag sjĂ€lv tycker att det finns mĂ„nga andra böcker som Ă€r bĂ€ttre skrivna, lĂ€ttare att ta tills sig, intressantare – men fĂ„ som Ă€r sĂ„ hĂ€r viktiga att lĂ€sa. Det Ă€r verkligen bok som vĂ€cker tankar till liv, inte bara om hur det skulle kunna vara och att vi ska akta oss för det, utan ocksĂ„ tankar om hur bra vi egentligen har det.

Som jag nÀmnde tidigare har jag varit tankspridd och kanske tillochmed lite ointresserad vid lÀsningen av den hÀr boken, med mycket runtom som distraherat mig. Det kÀnns som om jag pÄ grund av detta missat en del av vad boken har att sÀga mig. Eller sÄ Àr jag helt enkelt för politiskt ointresserad, vem vet.

Hur som helst sÄ har jag redan nu beslutat att jag ska lÀsa om den hÀr boken senare nÀr jag kÀnner större engagemang till den.

”Nineteen Eighty-Four”, 1949

InlÀgg senast uppdaterat: 19 februari, 2022

📚 Vinn en bok!

Vi lottar ut 1 bok varje dag pĂ„ 1MiljonBoktips.se đŸ˜Č
Ange din e-postadress nedan för att delta i utlottningen idag 👇

Du mÄste bekrÀfta din prenumeration via e-post för att delta i tÀvlingen. Vi skickar aldrig skrÀppost till dig eller delar din e-postadress.
Ta reda pÄ mer i vÄr Integritetspolicy.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇