7 bÀsta böckerna som utspelar sig i Warszawa

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

PÄ grund av Warszawas turbulenta förflutna, som tog bort lager av sin historiska vÀvnad, Àr ett av de bÀsta sÀtten att besöka staden genom romaner och reportagesidor.

Skrifter frÄn olika tidsperioder och av författare med olika bakgrund avslöjar inte bara unika aspekter av den polska huvudstaden utan ocksÄ i vilket sammanhang dessa ska placeras.

Med vÄrt urval av bÄde fiktion och icke-fiktionstitlar kommer du att kunna se staden i ett annat ljus och fÄ bÀttre förstÄelse för dess invÄnare.

The Doll av BolasƂaw Prus

Denna klassiska polska realistroman, som ligger i Warszawa frĂ„n 1800-talet, centrerar kring en berĂ€ttelse om tvĂ„ngsmĂ€ssig kĂ€rlek mellan blivande ankommande StanisƂaw Wokulski och högfödda Izabella Ɓęcka.

Förutom att tillhandahÄlla en mÀstarklass om berÀttande, mÄlar Prus ett detaljerat och nyanserat portrÀtt av det polska samhÀllet vid den tiden, inklusive inte bara aristokratin och proletariatet, utan ocksÄ etniska och nationella minoriteter.

Om du har slukat Leo Tolstojs Anna Karenina och Gustave Flauberts Madame Bovary, tveka definitivt inte att vÀlja Dockan frÄn hyllan.

Shosha av Isaac Bashevis Singer

Ursprungligen skriven pÄ jiddisch av den Nobelprisvinnande Isaac Bashevis Singer, berÀttar Shosha en historia om en blivande författare Aaron Greidinger som bor i det Hasidiska omrÄdet i Warszawa under 1930-talet.

Med Hitlers uppgÄng till makten i Tyskland och det nÀrmaste hotet med förintelsen erbjuds Aaron en chans att emigrera till USA.

Men nÀr han övervÀger en flykt hittar han Shosha, sin barndomsÀlskling, som lider av en sjukdom och har blivit mentalt handikappad. Trots faran vÀljer han att stanna i Polen.

Shosha Àr den mest personliga av Isaac Bashevis Singers romaner och berÀttar om det litterÀra och politiska livet för den judiska intelligentsien pÄ 30-talet.

Shielding the Flame av Hanna Krall

I Shielding the Flame ger den obestridda mÀstaren av reportaget, Hanna Krall, oss en intim och djupt filosofisk redogörelse för hennes samtal med Marek Edelman, den sista ledaren för Warszawas gettouppror.

Edelman Àr kÀnd för att vara en svÄr intervjuad och öppnar upp för Krall och belyser livet i Warszawagetto, upproret och lÀngtan efter en heroisk död, vilket leder till att mÄnga av de unga judiska mÀn deltar i upproret.

Att lÀsa Shielding the Flame Àr en nykterande upplevelse som pÄminner oss om de fruktansvÀrda brott som mÀnskligheten kan begÄ.

A Memoir of the Warsaw Uprising av Miron BiaƂoszewski

En detaljerad, levande och framför allt antiheroisk redogörelse för de 63 dagarna av Warszawaupproret, En memoar av Warszawaupproret visar en förstörelse och upplösning av en stad genom sina vanliga medborgares ögon.

Skrivet med fragmenterad och bristad prosa som ofta glider in i konstig poesi, skildrar memoarerna krigets fasor utan att ge en lÀttnad i form av grandiosa gester och patriotisk hjÀltemod.

En mÄste-lÀs för alla som vill förstÄ askan som det moderna Warszawa föddes frÄn.

Diary 1954 av Leopold Tyrmand

Om du vill veta om livet under kommunismen, sĂ€rskilt den polska intelligentsiens liv, vĂ€lj definitivt en kopia av Leopold Tyrmand’s Diary 1954.

Dagbok 1954, bÄde vittig och insiktsfull, avslöjar den politiska regimens absurditeter, men istÀllet för att attackera den pÄ ideologisk eller politiska grunder fokuserar Tyrmand pÄ estetik och moral.

Dagboken Àr ocksÄ fylld med anekdoter frÄn hans kÀrleksliv samt kritik av offentliga personer som var aktiva vid den tiden. PÄ subliminal nivÄ Àr verken ocksÄ en utforskning av konstruktionen av maskulinitet i det polska samhÀllet.

Nine av Andrzej Stasiuk

Att fĂ„nga livet i Warszawa i början av 90-talet Ă€r Nine en ”existentiell kriminalroman”, som vi kan lĂ€sa pĂ„ bokens jacka.

Pawel, en ung entreprenör, tycker att hans lÀgenhet förstörs av utlÄningshajer som han Àr skyldig pengar till.

Om han inte kunde betala tillbaka skulden vĂ€nder han sig till sina vĂ€nner – Bolek, en droghandlare och Jacek, en narkoman – för att fĂ„ hjĂ€lp.

Irvine Welsh, författaren till Trainspotting, skrev i New York Times Book Review: ‘Nine kĂ€nns som ett stort verk av modern fiktion, ett portrĂ€tt av en upprotad och rastlös generation av östeuropĂ©er och av en stad avgick frĂ„n att postkommunismen Ă€r inte riktigt som annonserat.

“Stasiuks Warszawa finns kanske inte lĂ€ngre, men romanen Ă€r fortfarande ett spĂ€nnande portrĂ€tt av tider som sĂ„ starkt pĂ„verkar invĂ„narnas verklighet just nu.

Entanglement av Zygmunt MiƂoszewski

Zygmunt MiƂoszewskis Entanglement, som Ă€r ett bra exempel pĂ„ generskrivning i översĂ€ttning, Ă€r den första delen av en brottrilogi som följer Ă„klagaren Teodor Szacki.

Medan han berÀttar en historia om mordutredningen 2005, ger romanen en spÀnnande inblick i processen för avkommunisering av Polen.

Den spÀnningsfyllda berÀttelsen upptÀcker lÀnkar till kriminella aktiviteter i en specialenhet frÄn kommunisttidens hemliga polis som gÄr tillbaka till 1978, vilket ger lÀsarna en chans att bevittna de underliggande strömmarna i det senaste polska kollektiva minnet.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!