10 grymma böcker som utspelar sig i Berlin

BerĂ€knad lĂ€stid: 8 minuter ⏳

Berlins turbulenta 1900-tal sÄg staden förstördes och sedan delades, vars Àrr bildade ett anmÀrkningsvÀrt stadsbild som har inspirerat bÄde poeter, författare och filmskapare. FrÄn berÀttelser om politiskt förtryck till berÀttelser om romantik och Àventyr, hÀr Àr 10 av de mest fÀngslande böckerna i Berlin.

Alone in Berlin av Hans Fallada

Publicerad samma Är som Falladas död har den hÀr romanen sÀkrat sitt litterÀra rykte fram till i dag. Berömd av den judisk-italienska författaren Primo Levi för dess skildring av inhemskt motstÄnd mot nazisterna, handlar det om ett par, Otto och Anna Quangel, som förlorar sin son i striderna i Frankrike och börjar skriva antikrigspropaganda i liten skala.

De distribuerar vykort och broschyrer runt deras stadsdel i Berlin innan deras oundvikliga svek. Baserat pÄ den verkliga historien om Hampels, som avrÀttades 1943, Àr detta en obeveklig och kraftfull skildring av Berlin under nazisterna. Falladas karaktÀrer har ett djup och karisma samt en grov realism som gör dem svÄra att glömma.

Book of Clouds av Chloe Aridjis

Aridjis debutroman tar som huvudperson en mexikansk tjej, Tatiana, som kommer till dagens Berlin och börjar spÄra det lÄnga och torterade arvet frÄn stadens historia. Cloud of Book grÀver sig in i Berlins mörka förflutna som nyckeln till dess framtida riktning.

Efter murens fall upplever Tatiana en stad upptagen med Äteruppbyggnad och aktivitet, men oundvikligen fÀrgad av minne. Förmodligen Àr huvudpersonen i denna roman inte Tatiana utan Berlin sjÀlv; fÄ romaner ger en sÄ uthÄllig utforskning av en plats, och Berlin har noggrant valts av Aridjis som en plats skapad ur askan i dess senaste historia.

The Innocent av Ian McEwan

Ian McEwans The Innocent, som spelades i början av det kalla kriget, Àr bÄde en spionroman och en klassisk romantik. Det kretsar kring Leonard Markham, som arbetar med vÀsterlÀndska underrÀttelseorganisationer i deras försök att bygga en tunnel frÄn den amerikanska till den ryska sidan av Berlin.

LĂ€ngs vĂ€gen möter han och blir kĂ€r i Maria Eckdorf, den första kvinnan han nĂ„gonsin sover med, dĂ€rav hans namn ‘den oskyldiga’. McEwans roman handlar om sitt centrala tema för oskuld pĂ„ mĂ„nga nivĂ„er nĂ€r Leonard gradvis blir involverad i livet i en stad som Ă€r full av svek, fördomar och vidskepelse.

Goodbye to Berlin av Christopher Isherwood

En av tvÄ romaner i Isherwoods BerlinsberÀttelser, adjö till Berlin berÀttas som en serie sammanhÀngande noveller som tÀcker en stor karaktÀr, alla bosatta i Berlin i början av 1930-talet, under nazisternas makthöjning.

Romanen Àr semi-sjÀlvbiografisk och handlar om en huvudperson, Christopher, som flyttar till Berlin för att underlÀtta sitt författarskap, som Isherwood gjorde under dessa Är. Detta ger hans portrÀtt av Berlin en Àrlighet och realism som Àr nödvÀndig för bÀsta fiktion.

Det tar som ett antal karaktÀrer som har mest att förlora frÄn nazistiska riktlinjer: en kabaretsÄngare, ett homosexuellt par, en judisk arvtagare. Isherwoods roman inspirerade ocksÄ den berömda musikalen Cabaret.

Berlin Alexanderplatz av Alfred Döblin

En klassiker av Weimar-tidens fiktion, Döblins mÀsterverk har ofta jÀmförts med James Joyces Ulysses, Àven om dess skiftande montagestil inte liknar Joyces idiolek.

Det Àr dock skickligt skrivet, med flera synpunkter och framkallar kaoset och berövandet av arbetarkretsdistriktet runt Alexanderplatz. Dess centrala karaktÀr, Franz Biberkopf, faller tillbaka in i den kriminella underjorden efter att ha just slÀppts frÄn fÀngelset.

Romanen spÄrar hans olyckor nÀr han inte kan komma undan konsekvenserna av sina val. Berlin Alexanderplatz utnÀmns ofta till en av 1900-talets största romaner.

The Gift av Vladimir Nabokov

Nabokovs slutroman pÄ ryska skrevs under hans tid i Berlin i mitten av 1930-talet. Det spelar dock in under det föregÄende decenniet och följer Fyodor, en författare och rysk emigrant vars familj har flytt frÄn den ryska revolutionen.

Texten visar hans kÀrleksaffÀr med Zina Mertz och hans litterÀra möten bland emigrationsbefolkningen. Nabokovs författarskap Àr briljant stÀmningsfullt och visar ett Berlin som Àr upptagen med intellektuellt liv.

Det kan ocksÄ lÀsas pÄ en metafiktionell nivÄ som en roman om att skriva sig sjÀlv, spÄra de stora ryska författarna med hjÀlp av Fyodors egna ambitioner och hans dröm att en dag skriva en roman mycket nÀra den som Nabokov faktiskt har skrivit.

Stasiland: Stories from Behind the Berlin Wall by Anna Funder

Vinnare av Baillie Gifford-priset (tidigare Samuel Johnson-priset), Stasiland Àr den sanna historien om livet under Stasi-observation. Funder Àr faktiskt australisk men arbetade i Berlin under mitten av 1990-talet, nÀr hon började vÀdja om berÀttelser frÄn den tidigare östra sidan av staden.

Den resulterande samlingen Àr en omfattande berÀttelse som inte bara omfattar de som försökte motstÄ Stasi-styret utan ocksÄ de som arbetade för Stasi och den inverkan detta hade pÄ deras egna liv.

Funder behandlar ocksÄ hur de som bodde under regimen har försökt komma överens med att fortsÀtta att bo pÄ samma gator och stad som de som representerade Stasi-tyranni. En del av en regim som störtades över natten och försoningsarbetet Àr inte sÄ snabbt.

Slumberland av Paul Beatty

BerĂ€ttaren för Beatty’s Slumberland Ă€r Ferguson W Sowell, aka DJ Darky, och han Ă€r pĂ„ spĂ„ret av en jazzmusiker, Schwa, som gick till marken i Östtyskland. Han spĂ„rar honom till en bar i VĂ€stberlin, kĂ€nd som Slumberland.

Det som följer Àr en kvick och underbar roman som behandlar rasstereotypning med hjÀlp av en berÀttelse mÀttad i musikalisk kultur. Det Àr ocksÄ ett portrÀtt av Berlin runt murens fall dÄ staden genomgÄr en omfattande omvandling.

Beattys stil Àr satirisk med ibland absurda ögonblick, men den tecknas av en genuin hÀnsyn till kulturell identitet.

The Wall Jumper av Peter Schneider

Schneiders roman om ett splittrat Berlin vÀcker spÀnnande frÄgor, frÄn hur lÄngt staten bestÀmmer sin egen identitet till hur mycket tid som krÀvs för att lösa försoningsproblemet.

Oavsett om vi kĂ€nner igen detta Berlin – som fortfarande Ă€r ett minne för vissa – blev Schneiders korta roman snabbt en klassiker nĂ€r den publicerades i mitten av 1980-talet.

Dess karaktÀrer Àr livliga och komplexa, och berÀttelsen Àr en nyfiken utforskning, som ofta fungerar metaforiskt, av vad det innebÀr att korsa muren som en gÄng skilde det kommunistiska öst frÄn det kapitalistiska vÀst.

Midsummer Night av Uwe Timm

Denna roman efter Äterföreningen har berömts för sin skildring av det moderna Berlin som har kommit överens med sin moderna identitet. Timms centrala karaktÀr Àr en författare som inte kan börja sin nÀsta bok istÀllet tar pÄ sig en artikel om potatis.

Han reser till Berlin för forskningsĂ€ndamĂ„l, dĂ€r han trĂ€ffar en potatisexpert som bor i det som en gĂ„ng var Östra Berlin. Midsommarnatten Ă€r bisarr i tur och ordning, eftersom den namnlösa berĂ€ttaren blir inblandad i en serie surrealistiska incidenter som innehĂ„ller en hel roll av missnöjda karaktĂ€rer som försöker hitta sig i det nya stadsbilden.

Uwe Timms erbjudande ger Berlins roman helt uppdaterad med en skildring av denna stad som Àr bÄde igenkÀnnlig och relevant.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!