11 bästa böckerna om förintelsen du måste läsa

Det finns få perioder av historia som är mörkare än förintelsen, så det är passande att förintelsens litteraturvärld skulle vara så stor som den är.

Varje bok om ämnet hjälper dig att komma överens med det, vilket vi alla behöver göra, men vissa böcker är bättre än andra. De som listas nedan rör dig på ett sätt som du inte snart kommer att glömma.

Night (häftad)

1. Night av Elie Wiesel

Natten är den arketypiska förintelsens roman, på många sätt mer en upplevelse som du har, snarare än en bok som du läser.

Dess författare, Elie Wiesel, föddes i det som nu är Rumänien och överlevde flera koncentrationsläger, och i natt sätter han i skrämmande vackra ord alla de fruktansvärda händelserna, vare sig fysiska, mentala eller känslomässiga, som han var tvungen att överleva.

Det var delvis för detta arbete som Wiesel vann ett Nobels fredspris 1986, och det borde krävas att man läser inte bara för personer som är intresserade av ämnet utan för alla i världen – så att vi inte låter något sådant hända igen.

2. The Book Thief av Markus Zusak

Denna prisbelönta roman för unga vuxna är mer än bara en bok för barn.

Sagt från perspektivet av en tysk tjej vars fosterfamilj går med på att dölja en ung judisk pojke – och berättas av den ständigt närvarande döden – The Book Thief utforskar alla samma teman som du förväntar dig från en bok om Förintelsen – moral, kärlek och identitet.

Läs i misstro när barnen växer upp i en så hemsk tidskamp för att ta reda på deras roll att spela i det hela.

3. HHhH av Laurent Binet

Andra världskriget härjade inte bara de judiska samhällena i Europa utan även andra platser där nazisterna hade kontroll.

Se även  3 böcker om Estoniakatastrofen du måste läsa

En av dessa platser var det område som nu kallas Tjeckien, där den hänsynslösa Reinhard Heydrich i ungefär ett år styrde med sitt ” järthjärta ” (som Hitler sa) och järnhäven för att matcha, vilket förödade det tjeckiska och judiska livet och moral.

Ett par tjeckiska och slovakiska fallskärmsjägare åkte dock på uppdrag för att mörda honom – och detta är historien om den händelsen.

I slutet kommer du att känna att du känner till alla karaktärer. Detta ger dig historien om en lite känd händelse i kriget, men på det mest personliga sättet.

4. Maus av Art Spiegelman

Aldrig hade en grafisk roman känts så mycket som ett slag i magen då Art Spiegelman skrev förintelseklassikern Maus, som utforskar hans familjs – och i synnerhet hans fars – personliga erfarenhet under andra världskriget.

Det är minnesvärt av många anledningar, inte minst bland dem att de olika nationaliteterna dras som olika djur – tyskar som katter, polacker som grisar och judar som möss som ger biten namnet.

Verkligt konstverk på alla nivåer, Maus var den första grafiska romanen som vann Pulitzerpriset 1992.

Läsaren tittar på förintelsen från en annan synvinkel – i efterhand genom ögonen på en tidigare koncentrationslägervakt.

Genom boken lär vi oss det trauma som nationens fruktansvärda historia orsakade för folket som föddes i Tyskland efter kriget, och hur hela landet var tvungen att arbeta för att reparera sig själv.

Läsaren berättar historien om en fylld och komplicerad personlig relation, och avslöjar därmed mycket större historiska relationer.

6. The Boy in the Striped Pyjamas av John Boyne

Även om många har kallat det historiskt felaktigt tar pojken i randiga pyjamas läsarna till Auschwitz ur barns perspektiv, en judisk pojke på insidan av staketet och en tysk pojke på utsidan, som inte förstår verkligheten i situationen som de placeras i.

Se även  3 böcker om Uppsalas historia du måste spana in

De träffas när den tyska pojkens far blir lägerkommandanten och de blir mycket goda vänner, samtidigt som de är åtskilda av ett staket. Förintelsen mot förintelsen blir desto tydligare när den visas med barns oskyldiga ögon och sinnen.

7. Diary of a Young Girl av Anne Frank

Om du inte redan har gråtit över sidorna i Anne Franks dagbok, gå ut och hämta det just nu.

När du läser kommer du att bli slagen av den hjärtskärande ”vardagliga” livskvaliteten som Anne beskriver – för att veta att hon och hennes familj gömmer sig för sina liv under åren och månaderna före deras död, är det otroligt att hennes känslor och de händelser som hon beskriver kan vara så relatabla.

Hennes far, Otto Frank, den enda familjemedlem som överlevde kriget, publicerade sin dagbok omedelbart efter kriget, och den har sedan dess blivit en viktig symbol för nazistiska grymheter.

8. Everything Is Illuminated av Jonathan Safran Foer

Allt är upplyst är i själva verket tre berättelser – den fiktiva berättelsen om den judiska staden Trachimbrod århundraden före kriget, historien om en judisk stad i Polen under kriget och den övergripande berättelsen som binder de två samman, vilket är Jonathan Safran Foer’s resa till Ukraina för att leta efter hans familjehistoria.

Det som börjar som lättsinnigt kommer så småningom att röra dig till tårar när olika lager av historien avslöjas och Foer upptäcker mer och mer om de platser där hans familj en gång bodde.

De döda blir levande och animerade och tas sedan bort från dig igen, precis som du börjar hoppas att kanske, kanske, den här gången kommer historien att bli okej.

9. If This Is A Man by Primo Levi

I samma linje som Night and Diary of a Young Girl, If This Is a Man (som i Amerika har titeln Survival in Auschwitz) berättar en annan personlig historia om vilken version av livet det var som fångarna hade i Auschwitz.

Primo Levi, en italiensk-judisk medlem av det antifascistiska motståndet i Italien, hölls i lägret i nästan ett år i slutet av kriget, och boken som han hällde sina erfarenheter i gångjärn på frågan om – och Om så är fallet, hur – människor kunde behålla sin mänsklighet inför sådana onda.

Se även  3 böcker om Stockholms historia du måste spana in

10. Sophie’s Choice av William Styron

En annan historia om förintelsen i efterhand, titeln Sophies Choice har gått in i det engelska lexikonet som ett idiom för ett omöjligt val.

I romanen bor Sophie, en polsk katolik, i New York City och berättar så småningom det fruktansvärda val som hon var tvungen att göra när hon själv kom till Auschwitz, efter att ha arresterats för smuggling av mat.

Valet, som inte hade något möjligt positivt resultat, skulle hemsöka henne under resten av sitt liv, och bara föreställa sig att det ger läsarna en helt ny dimension av förintelserna i Förintelsen.

11. Mendelssohn Is On The Roof av Jiri Weil

Mendelssohn Is On The Roof startar oskyldigt nog, med en lättsam berättelse om ett par bullande SS-soldater som har till uppgift att ta bort en staty av den judiska kompositören Felix Mendelssohn från taket på en konsertsal.

Boken fortsätter dock med att inkorporera berättelserna om ett antal olika karaktärer som alla lever i det naziststyrda protektoratet i Böhmen och Moravien, som i slutändan blir nästan outhärdligt råa och fruktansvärda, gjorde desto mer så för att du kommer ihåg hur du skrattade i början.

Du avslutar det dock för att du vet, som författaren gjorde, att historiens svårighet är exakt vad som ger den dess värde.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇