11 bÀsta böckerna om förintelsen du mÄste lÀsa

BerĂ€knad lĂ€stid: 8 minuter ⏳

Det finns fÄ perioder av historia som Àr mörkare Àn förintelsen, sÄ det Àr passande att förintelsens litteraturvÀrld skulle vara sÄ stor som den Àr.

Varje bok om Àmnet hjÀlper dig att komma överens med det, vilket vi alla behöver göra, men vissa böcker Àr bÀttre Àn andra. De som listas nedan rör dig pÄ ett sÀtt som du inte snart kommer att glömma.

Night av Elie Wiesel

Natten Àr den arketypiska förintelsens roman, pÄ mÄnga sÀtt mer en upplevelse som du har, snarare Àn en bok som du lÀser.

Dess författare, Elie Wiesel, föddes i det som nu Àr RumÀnien och överlevde flera koncentrationslÀger, och i natt sÀtter han i skrÀmmande vackra ord alla de fruktansvÀrda hÀndelserna, vare sig fysiska, mentala eller kÀnslomÀssiga, som han var tvungen att överleva.

Det var delvis för detta arbete som Wiesel vann ett Nobels fredspris 1986, och det borde krĂ€vas att man lĂ€ser inte bara för personer som Ă€r intresserade av Ă€mnet utan för alla i vĂ€rlden – sĂ„ att vi inte lĂ„ter nĂ„got sĂ„dant hĂ€nda igen.

The Book Thief av Markus Zusak

Denna prisbelönta roman för unga vuxna Àr mer Àn bara en bok för barn.

Sagt frĂ„n perspektivet av en tysk tjej vars fosterfamilj gĂ„r med pĂ„ att dölja en ung judisk pojke – och berĂ€ttas av den stĂ€ndigt nĂ€rvarande döden – The Book Thief utforskar alla samma teman som du förvĂ€ntar dig frĂ„n en bok om Förintelsen – moral, kĂ€rlek och identitet.

LÀs i misstro nÀr barnen vÀxer upp i en sÄ hemsk tidskamp för att ta reda pÄ deras roll att spela i det hela.

HHhH av Laurent Binet

Andra vÀrldskriget hÀrjade inte bara de judiska samhÀllena i Europa utan Àven andra platser dÀr nazisterna hade kontroll.

En av dessa platser var det omrĂ„de som nu kallas Tjeckien, dĂ€r den hĂ€nsynslösa Reinhard Heydrich i ungefĂ€r ett Ă„r styrde med sitt ” jĂ€rthjĂ€rta ” (som Hitler sa) och jĂ€rnhĂ€ven för att matcha, vilket förödade det tjeckiska och judiska livet och moral.

Ett par tjeckiska och slovakiska fallskĂ€rmsjĂ€gare Ă„kte dock pĂ„ uppdrag för att mörda honom – och detta Ă€r historien om den hĂ€ndelsen.

I slutet kommer du att kÀnna att du kÀnner till alla karaktÀrer. Detta ger dig historien om en lite kÀnd hÀndelse i kriget, men pÄ det mest personliga sÀttet.

Maus av Art Spiegelman

Aldrig hade en grafisk roman kĂ€nts sĂ„ mycket som ett slag i magen dĂ„ Art Spiegelman skrev förintelseklassikern Maus, som utforskar hans familjs – och i synnerhet hans fars – personliga erfarenhet under andra vĂ€rldskriget.

Det Ă€r minnesvĂ€rt av mĂ„nga anledningar, inte minst bland dem att de olika nationaliteterna dras som olika djur – tyskar som katter, polacker som grisar och judar som möss som ger biten namnet.

Verkligt konstverk pÄ alla nivÄer, Maus var den första grafiska romanen som vann Pulitzerpriset 1992.

The Reader av Bernhard Schlink

LĂ€saren tittar pĂ„ förintelsen frĂ„n en annan synvinkel – i efterhand genom ögonen pĂ„ en tidigare koncentrationslĂ€gervakt.

Genom boken lÀr vi oss det trauma som nationens fruktansvÀrda historia orsakade för folket som föddes i Tyskland efter kriget, och hur hela landet var tvungen att arbeta för att reparera sig sjÀlv.

LÀsaren berÀttar historien om en fylld och komplicerad personlig relation, och avslöjar dÀrmed mycket större historiska relationer.

The Boy in the Striped Pyjamas av John Boyne

Även om mĂ„nga har kallat det historiskt felaktigt tar pojken i randiga pyjamas lĂ€sarna till Auschwitz ur barns perspektiv, en judisk pojke pĂ„ insidan av staketet och en tysk pojke pĂ„ utsidan, som inte förstĂ„r verkligheten i situationen som de placeras i.

De trÀffas nÀr den tyska pojkens far blir lÀgerkommandanten och de blir mycket goda vÀnner, samtidigt som de Àr Ätskilda av ett staket. Förintelsen mot förintelsen blir desto tydligare nÀr den visas med barns oskyldiga ögon och sinnen.

Diary of a Young Girl av Anne Frank

Om du inte redan har grÄtit över sidorna i Anne Franks dagbok, gÄ ut och hÀmta det just nu.

NĂ€r du lĂ€ser kommer du att bli slagen av den hjĂ€rtskĂ€rande “vardagliga” livskvaliteten som Anne beskriver – för att veta att hon och hennes familj gömmer sig för sina liv under Ă„ren och mĂ„naderna före deras död, Ă€r det otroligt att hennes kĂ€nslor och de hĂ€ndelser som hon beskriver kan vara sĂ„ relatabla.

Hennes far, Otto Frank, den enda familjemedlem som överlevde kriget, publicerade sin dagbok omedelbart efter kriget, och den har sedan dess blivit en viktig symbol för nazistiska grymheter.

Everything Is Illuminated av Jonathan Safran Foer

Allt Ă€r upplyst Ă€r i sjĂ€lva verket tre berĂ€ttelser – den fiktiva berĂ€ttelsen om den judiska staden Trachimbrod Ă„rhundraden före kriget, historien om en judisk stad i Polen under kriget och den övergripande berĂ€ttelsen som binder de tvĂ„ samman, vilket Ă€r Jonathan Safran Foer’s resa till Ukraina för att leta efter hans familjehistoria.

Det som börjar som lÀttsinnigt kommer sÄ smÄningom att röra dig till tÄrar nÀr olika lager av historien avslöjas och Foer upptÀcker mer och mer om de platser dÀr hans familj en gÄng bodde.

De döda blir levande och animerade och tas sedan bort frÄn dig igen, precis som du börjar hoppas att kanske, kanske, den hÀr gÄngen kommer historien att bli okej.

If This Is A Man by Primo Levi

I samma linje som Night and Diary of a Young Girl, If This Is a Man (som i Amerika har titeln Survival in Auschwitz) berÀttar en annan personlig historia om vilken version av livet det var som fÄngarna hade i Auschwitz.

Primo Levi, en italiensk-judisk medlem av det antifascistiska motstĂ„ndet i Italien, hölls i lĂ€gret i nĂ€stan ett Ă„r i slutet av kriget, och boken som han hĂ€llde sina erfarenheter i gĂ„ngjĂ€rn pĂ„ frĂ„gan om – och Om sĂ„ Ă€r fallet, hur – mĂ€nniskor kunde behĂ„lla sin mĂ€nsklighet inför sĂ„dana onda.

Sophie’s Choice av William Styron

En annan historia om förintelsen i efterhand, titeln Sophies Choice har gÄtt in i det engelska lexikonet som ett idiom för ett omöjligt val.

I romanen bor Sophie, en polsk katolik, i New York City och berÀttar sÄ smÄningom det fruktansvÀrda val som hon var tvungen att göra nÀr hon sjÀlv kom till Auschwitz, efter att ha arresterats för smuggling av mat.

Valet, som inte hade nÄgot möjligt positivt resultat, skulle hemsöka henne under resten av sitt liv, och bara förestÀlla sig att det ger lÀsarna en helt ny dimension av förintelserna i Förintelsen.

Mendelssohn Is On The Roof av Jiri Weil

Mendelssohn Is On The Roof startar oskyldigt nog, med en lÀttsam berÀttelse om ett par bullande SS-soldater som har till uppgift att ta bort en staty av den judiska kompositören Felix Mendelssohn frÄn taket pÄ en konsertsal.

Boken fortsÀtter dock med att inkorporera berÀttelserna om ett antal olika karaktÀrer som alla lever i det naziststyrda protektoratet i Böhmen och Moravien, som i slutÀndan blir nÀstan outhÀrdligt rÄa och fruktansvÀrda, gjorde desto mer sÄ för att du kommer ihÄg hur du skrattade i början.

Du avslutar det dock för att du vet, som författaren gjorde, att historiens svÄrighet Àr exakt vad som ger den dess vÀrde.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!

Latest posts by Nabil (see all)